Naslovnica SPEKTAR Džejms Rikards: Ruski manevri vode SAD ka danu X

Džejms Rikards: Ruski manevri vode SAD ka danu X

Sjedinjene Države imaju ozbiljne probleme sa dugovima, a postupci Rusije su ih pogoršali, izjavio je američki finansijski stručnjak, bivši savetnik CIA Džejms Rikards.

Američko ministarstvo finansija je dostiglo svoj limit javnog duga, ne može da izdaje nove dužničke obveznice iznad plafona, pa je tako zemlja bila na ivici neizvršenja obaveza. Prema Džejmsu Rikardsu, probleme SAD pogoršavaju Rusija i njeni manevri sa američkim dolarom, prenosi The Daily Reckoning.

„Datum X je dan kada će američki trezor bankrotirati“, rekao je autor američkog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je pre izvesnog vremena da bi 1. jun mogao da bude takozvani „Dan X” – datum kada američka država neće moći da servisira svoje dužničke obaveze.

Većina američkih političara, zauzvrat, ignoriše ovo upozorenje. Oni su uvereni da će Bela kuća na kraju pregovarati sa Kongresom SAD o podizanju granice duga i odlaganju početka „dana X“. Džejms Rikards veruje da se to možda neće dogoditi.

„Trenutno je dug Sjedinjenih Država preko 31 bilion dolara. To bi bio dobar broj da SAD imaju ekonomiju od 50 ili 60 biliona dolara… Ali mi nemamo ekonomiju od 50 ili 60 biliona dolara. Imamo ekonomiju od oko 23 triliona dolara, što znači da je naš dug mnogo, mnogo veći od naše ekonomije“, rekao je bivši savetnik CIA.

[adsenseyu1]

Džejms Rikards veruje da će SAD pre ili kasnije zahvatiti dužnička kriza, a sa takvim pokazateljima je neizbežna. Položaj Sjedinjenih Država otežava činjenica da mnoge zemlje širom sveta traže alternative dolaru.

Ove procese je ubrzala Rusija, koja je morala da odgovori na neviđene ekonomske sankcije koje joj je Zapad uveo. Ona i njeni partneri sve više koriste druge valute osim dolara za obavljanje međunarodnih transakcija, što pogoršava američku nevolju.

„Svet želi promene. Stalno razmišljam o izreci koja se široko pripisuje Lenjinu: „Postoje decenije kada se ništa ne dešava, a postoje nedelje kada se dese decenije“. Čini se da ovih dana prođu decenije za nekoliko dana“, zaklučio je analitičar lista The Daily Reckoning.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]