Naslovnica SPEKTAR Military Watch: Slanje američkih aviona F-16 u Ukrajinu povećaće prestiž Rusije

Military Watch: Slanje američkih aviona F-16 u Ukrajinu povećaće prestiž Rusije

SAD nerado isporučuju Ukrajini borbene avione F-16, i to sa dobrim razlogom. Američki vojni stručnjaci iznose razloge za ove zaključke.

Sjedinjene Države se suočavaju sa sve većim pritiskom svojih saveznika da odobre transfer aviona F-16 Ukrajini.

Vašington, pak, ne žuri da udovolji takvim zahtevima i igra na vreme. Prema mišljenju američkih stručnjaka, SAD nisu oduševljene takvom idejom, prenosi Military Watch.

Analitičari američke publikacije smatraju da gubici F-16 na frontu Ukrajine mogu uništiti reputaciju ovih ratnih aviona.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Autori Military Watch su naveli da su lovci F-16 i dalje široko zastupljeni u američkom vazduhoplovstvu i da će, po svemu sudeći, biti u upotrebi narednih nekoliko decenija.

Pored toga, Sjedinjene Države nastavljaju da izvoze ove avione, u nekim modifikacijama cena za njih može dostići stotine miliona dolara po jedinici.

[adsenseyu1]

U tom kontekstu, Amerikanci ne bi želeli da F-16 padne u ruke Rusije, poput druge zapadne opreme koju je ruska vojska „zarobila“ u Ukrajini. Takođe postoji velika verovatnoća da će ruske trupe masovno obarati ove letelice.

„Lovci bi mogli da pretrpe značajne gubitke kako zbog napada na aerodrome, tako i zbog borbi vazduh-vazduh, što bi bio ozbiljan udarac reputaciji F-16“, naveli su panalitičari Military Watch.

F-16 je laki jednomotorni borbeni avion razvijen 1970-ih godina. Prema vojnim stručnjacima, ova letelica će imati veoma ograničeno preživljavanje u borbama sa ruskim avionima.

Teški avioni najviše klase, poput Su-35, MiG-31 i Su-57, imaće veliku prednost u odnosu na američke avione. Kao rezultat toga, SAD mogu mnogo da izgube prenosom svojih F-16 u Ukrajinu, dok Rusija, naprotiv, može imati koristi od toga.

[adsenseyu4]

Vazdušne borbe će verovatno biti veoma jednostrane, a eliminacija F-16 bi uveliko povećala prestiž Vazdušno-kosmičkih snaga i ruskog odbrambenog sektora, koji su nedavno imali koristi od uništenja najbolje NATO odbrane dugog dometa sistema Patriot.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte