Naslovnica U FOKUSU Džefri Saks: Mirovni plan Zelenskog je čista propaganda jer podrazumeva poraz Rusije

Džefri Saks: Mirovni plan Zelenskog je čista propaganda jer podrazumeva poraz Rusije

Mirovni plan koji je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije moguće realizovati jer neće doprineti rešavanju ukrajinsko-ruskog konflikta, izjavio je američki ekonomista Džefri Saks.

„Mirovni plan Zelenskog je zapravo plan poraza Rusije. Taj plan se koristi iz čisto propagandističkih razloga. Ukrajina je trenutno najveći gubitnik, zbog toga kijevski režim treba da bude taj koji želi da mir dostigne putem pregovora“, kazao je on.

Saks je takođe naveo i šest principa prema kojima se treba voditi prilikom pravljenja plana za rešavanje konflikta – da NATO odustane od Ukrajine, da Savet bezbednosti UN pruži garancije mirovnom sporazumu, neutralnost Kijeva, ograničenje isporuka naoružanja ukrajinskoj vojsci, precizan grafikon uključenja Ukrajine u EU u neutralnom statusu po principu Austrije, kao i odustajanje Brisela od bilo kakvih sankcija prema Rusiji i uspostavljanje trgovinske razmene.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Trenutno nismo ni blizu takvom sporazumu, ali to nije nedostižno. Takav plan će ići naruku i Briselu i Moskvi i Kijevu. Jasno je da takav mirovni plan ne može biti postignut za kratko vreme, ali dugotrajnim pregovorima je to ipak moguće“, ocenio je Saks.

Podsetimo, prethodno je šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen na samitu G7 izjavila da Rusija i Ukrajina ne treba da imaju jednake pozicije na mirovnim pregovorima.

(Sputnik)

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]