Naslovnica U FOKUSU Eskobar: SAD žele da Priština uradi statut ZSO što pre

Eskobar: SAD žele da Priština uradi statut ZSO što pre

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da SAD očekuju od Prištine da što pre obezbedi svoju verziju statuta Zajednice srpskih opština i ocenio da ni Beograd ni Priština ne sprovede obaveze iz postignutih sporazuma.

„Moram da kažem da nijedna strana ne sprovodi sporazum, i moram da kažem da moramo da napredujemo sa svim elementima, uključujući posebno Zajednicu srpskih opština. Čekamo kosovsku verziju statuta ZSO i to bi trebalo da se uradi sada“, rekao je Eskobar za prištinsku RTK.

Eskobar, koji je u Podgorici prisustvovao inauguraciji novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, naglasio je da je glavna odgovornost Prištine da ostvari napredak po pitanju ZSO.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Ono što želimo kao SAD je da se statut ZSO uradi što pre. Nadam se da će to uskoro biti urađeno“, poručio je Eskobar i dodao da je to bila glavna tema njegovog razgovora s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Na pitanje da li je u Podgorici razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je takođe prisustvovao inauguraciji Milatovića, Eskobar je kazao da nije imao priliku.
„Ali naš stav je da se sve tačke sporazuma moraju primeniti“, dodao je on.

Upitan šta bi trebalo da bude prvi korak Beograda, Eskobar je rekao da Beograd i Priština treba hitno da se usmere na normalizaciju odnosa, da rade na povratku Srba u institucije i, kako je naveo, počnu da razmišljaju kako da normalizuju odnose.

[adsenseyu1]

Na pitanje kako vidi ZSO, Eskobar je rekao da je ZSO „prilika za Kosovo da pruži opštinske usluge ljudima koji govore srpski jezik“ i način da se otvore vrata za veću integraciju srpske manjine u prištinske strukture.

„Ovo je uvek bio naš stav. Moramo shvatiti da su oni dvojni državljani. Želimo da to uradimo na način da ne stvaramo problem sa ustavom“, rekao je Eskobar, preneo je Tanjug.

[adsenseyu4]