Naslovnica U FOKUSU Hoće li Milo uspeti da „sredi arhive“ pre sudstva i tužilaštva

Hoće li Milo uspeti da „sredi arhive“ pre sudstva i tužilaštva

Oproštajni govor Mila Đukanovića bio je pun čiste demagogije, ispunjen hvalisanjem, neistinama i besmislenim projekcijama, kaže za Sputnjik analitičar Vojin Grubač povodom obraćanja bivšeg predsjednika koji je najavio ostanak u političkoj areni.

“Ukratko, bio je to pokušaj sipanja prašine u oči javnosti što mu nikako nije uspjelo. Đukanović je u svom govoru kazao da njegove rezultate niko realan ne može osporiti, što je čista besmislica, jer je poslije poraza na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine sve naredne izbore izgubio, pa i poslednje predsjedničke, Doživio je toliko težak poraz, pa se objektivno može reći da je javnost rezultate njegove politike ocijenila najgorom mogućom ocjenom.” ističe Grubač za Sputnjik.

Naš sagovornik navodi i Đukanovićevu tezu da je politika nekada bila prostor za odabrane, a danas je za one koji su željni reklamerstva i plitkoumnog populizma. To je, po Grubaču, nevjerovatna izjava jer je upravo tim plitkoumnim populizmom, nekom šovinističkom ideologijom u najžešćem obliku, bila ispunjena Đukanovićeva vladavina.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

“On je taj koji je to radio i nikakvi odabrani tu nijesu postojali, osim oni odabrani koji će pratiti tu populističku i šovinističku politiku i koji će mu služiti do poslednjeg dana vladavine.”, poručuje Grubač za Sputnjik.

Đukanovićeva najava da će ostati u politici, po Grubaču je razumljiva.

[adsenseyu1]

“On u stvari time pokušava sebi da napravi alibi i da stvori uslovni imunitet nekog bitnog političara prema kojem neće tako lako krenuti organi sudstva i tužilaštva. To je pogrešna procjena, a možda se prosto radi o jednom manevru da se dobije na vremenu.”, kaže Grubač.

DPS će na predstojećim izborima doživjeti još jedan težak, a može biti i tragičan poraz, nezavisno od toga da li će im Đukanović pomagati lili ne, procjenjuje profesor.

“U stvari, što im Đukanović bude više pomagao, oni će više tonuti. Međutim, novo rukovodstvo partije to ne zna, ili ne neće da zna, ili se njemu ne smije suprotstaviti ili je previše slabo, pa misle da će sa Đukanovićevom podrškom ostvariti neki bolji rezultat.”, kaže Grubač

Naš sagovornik ističe da je Đukanović na kraju najavio kako će svoje slobodno vrijeme posvetiti sređivanju arhiva.

[adsenseyu4]

“A javnost se nada da će sudstvo i tužilaštvo otvoriti sve arhive koje postoje o Đukanoviću, koje su pratile i podudarale se sa ogromnim razaranjem ekonomskim Crne Gore, pljačkanjem njenih resursa i da će se i ta priča polako pokrenuti, u smislu njegove odgovornosti pred državom za sve što je radio dok bio na vlasti”, poručuje Grubač za Sputnjik.

Boban Novović (Sputnik)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte