Pentagon potvrdio isporuku novih moćnih projektila Ukrajini- Uništavaju i ruski ponos S-400?

Zamenik američkog ministra odbrane za politička pitanja Kolin Kal, primetio je da su SAD poslale „izvestan broj“ antiradarskih raketa HARM Ukrajini.

To prenosi CNN pozivajući se na Pentagon.

Kal nije precizirao koliko su projektila SAD isporučile, niti kada su tačno poslate. On takođe nije direktno rekao koji tip protivradarskih raketa je poslat u Ukrajinu, ali je deo nedavnih paketa pomoći.

„Činimo mnogo da osiguramo da ukrajinsko vazduhoplovstvo ostane u vazduhu, i da bude spremnije za borbu“, rekao je zvaničnik Pentagona.

Napominjemo da je ovo prvi put da je Pentagon priznao da je Ukrajini poslao rakete koje se mogu koristiti za uništavanje ruskih radarskih sistema.

Drugi portparol Ministarstva odbrane rekao je za CNN, da je u pitanju raketa velike brzine AGM-88 (HARM).

Raitheonove rakete HARM imaju domet veći od 48 kilometara, prema američkim vazduhoplovnim snagama. Rakete se mogu koristiti za gađanje ruskih protivvazdušnih radarskih sistema kao što je S-400, koji otežavaju delovanje ukrajinskog vazduhoplovstva, u velikim delovima ukrajinskog vazdušnog prostora.

Pored toga, rakete mogu da gađaju ruske antibaterijske radare, koje ruska vojska koristi za gađanje ukrajinske artiljerije.

Ranije je, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao, da će SAD dodeliti Ukrajini novi paket pomoći u odbrani od milijardu dolara. Prema Kulebi, to „ukazuje na visok nivo poverenja između Volodimira Zelenskog i američkog predsednika DŽoa Bajdena“.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs