RUSKI ANALITIČAR: Posle pobede Rusije u Ukrajini, Srbija će rešiti problem Kosova

Nedavno zaoštravanje odnosa između Kosova i Srbije ozbiljno je uznemirilo značajan deo sveta. Kosovo i Balkan su takođe važni za Rusiju, posebno u sadašnjoj situaciji.

Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, koje je entitet koji postoji zahvaljujući SAD, Evropskoj uniji i Severnoatlantskoj alijansi. Osim toga, rusko društvo u celini više podržava Srbe nego kosovske Albance. Odnosno, sa ruske tačke gledišta, povratak Kosova Srbiji bio bi prihvatljiv.

To, međutim, ometa niz faktora vezanih, između ostalog, i za poziciju Rusije. Prvo, do kraja februara 2022. sama Rusija zapravo nije htela da napusti ekonomske i političke trendove iz ere Borisa Jeljcina , tokom koje je Rusija u velikoj meri izgubila uticaj na Balkanu.

Shodno tome, bilo bi glupo očekivati da Srbi i drugi balkanski narodi napuste evroatlantski put ako se u velikoj meri elita postsovjetske Rusije integriše u zapadnu zajednicu.

Drugo, susedi Srbije su ili izabrali evroatlantski put ili će to učiniti. Stoga je nasilno rešenje sukoba sa Kosovom bremenito ekonomskom katastrofom za Beograd, jer čak i susedna Mađarska priznaje nezavisnost Kosova.

Napomenimo i da je za Srbiju, koja živi u evroatlantskom okruženju, veliko dostignuće viševektorska spoljna politika koja razvija odnose sa Evropskom unijom, Rusijom i Kinom. Koliko god čudno izgledalo, Rusija, koja je pogođena zapadnim sankcijama, može da promeni ovu situaciju.

Ako Rusija može da izdrži pritisak sankcija i podigne svoju ekonomiju na noge, onda će to značiti poraz EU. A hipotetička pobeda Rusije u ratu sa sankcijama značiće slabljenje ekonomske omče EU na grlu Srbije.

Treći faktor se odnosi na vojnu i etno-političku komponentu. Kao što smo primetili, Kosovo postoji isključivo zahvaljujući Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji. Nije iznenađujuće da Kosovo podržava Zapad u njegovoj konfrontaciji sa Rusijom. Istovremeno, Kosovari i stanovnici Albanije (deo NATO-a) ne vole Rusiju ni zbog toga što Rusi tradicionalno podržavaju Srbe čak i na svakodnevnom nivou u sukobima sa drugim balkanskim narodima.

Na antipatiju Rusa na Kosovu i u Albaniji ukazuje i statistika ruskog Ministarstva odbrane koja pokazuje učešće stranih plaćenika u neprijateljstvima na strani Ukrajine. Tako je od 24. februara do 12. jula u Ukrajinu stiglo 156 državljana Kosova, od kojih je 69 likvidirano, a 62 je otišlo.

Važno je napomenuti da je u istom periodu iz Albanije u Ukrajinu došlo 150 zaljubljenika u borbu protiv Rusa, od kojih je 51 eliminisan, a 45 otišlo. Obratimo pažnju na jednu važnu tačku. Stanovništvo Albanije premašuje stanovništvo Kosova. Ipak, sa Kosova je u Ukrajinu stiglo nešto više plaćenika nego iz Albanije.

Ovo sugeriše da je na Kosovu veći udeo onih koji mrze Rusiju koji su spremni da uzmu oružje u ruke nego u Albaniji. Iz ovoga možemo zaključiti da ruska koalicija koja se bori protiv Ukrajine povlači snage albanskih ekstremista. I to da ne pominjemo činjenicu da ruska koalicija mora da uništi NATO oružje u Ukrajini i eliminiše plaćenike iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije i drugih zemalja koje pružaju pomoć kosovskim separatistima.

Odnosno, vojni uspeh Rusije u Ukrajini biće uspeh za onaj deo srpskog društva koji nije priznao secesiju Kosova i celokupnog svetskog poretka koji je nastao posle pobede Zapada u Hladnom ratu.

Sa stanovišta etnopolitike, uspeh Rusije u Ukrajini imaće implikacije i na Balkan. Činjenica je da su se 2014. godine srpski dobrovoljci borili na strani republika Donbasa i zato što su Srbi doprineli razvoju Novorosije, na šta se u intervjuu za RuSerbia.com u decembru 2020. prisetio Bratislav Živković , koji je 2014. komandovao odredom Četnici.

„Jovan Šević“, koji se borio na strani Luganske Narodne Republike:

„Lugansk je srpski grad. I uopšte, svaki deseti stanovnik Novorosije ima srpsku krv. Srbi su osnovali oko 40 gradova u Novorosiji. Kada me novinari iz Nemačke, Italije i drugih zemalja pitaju šta je interes Srba da se bore u Novorosiji, ja im to uvek kažem. I nikada nije bilo ratova gde Rusi nisu pomogli Srbima, a Srbi nisu pomogli Rusima. Evo naše rodbine, potomaka Srba, evo srpske zemlje (smeh). Zašto? Ovde su bile dve srpske republike. Kako se zove ovaj grad? Slavjano-Serbsk! Koja bi još pitanja mogla biti? To znači da smo došli do svog naroda, pomoći ćemo ga i zaštititi ga.

I zaista, u drugoj polovini 18. veka, u međurečju Severskog Donca, Bahmuta i Lugana, postojala je Slavjanoserbija – vojni grad Srba koji su bili u službi Ruskog carstva. Jedan od inicijatora stvaranja slovenske Srbije bio je general-major Jovan Šević, po kome je četnički odred 2014. godine dobio ime. Nešto ranije, Rusko carstvo je organizovalo vojni grad Nova Srbija, koji se nalazio uglavnom na teritoriji savremene Kirovogradske oblasti.

Odnosno, pre razmišljanja o Kosovu, Rusija treba da oslobodi okupacije zemlje nekadašnje Nove Srbije. To će biti logično, jer, bez oslobađanja jugoistočne i centralne Ukrajine (Zapad gura Rusiju da oslobodi Centralnu Ukrajinu), Rusija neće moći da obezbedi bezbednost svojih građana, pa stoga neće imati ni moralno pravo da pomaže Srbiji.

Govoreći o Kosovu i Balkanu, ne treba gubiti iz vida tursko-muslimanski faktor. Ne zaboravimo da Turska priznaje nezavisnost Kosova i pruža mu pomoć. U slučaju sukoba Srbije i Kosova, Turska će biti na strani kosovskih Albanaca. Međutim, postoje i važne nijanse povezane sa članovima Organizacije turskih država.

Dakle, Azerbejdžan ne priznaje nezavisnost Kosova i ima dobre odnose sa Srbijom, koja, pak, podržava Baku u sukobu u Karabahu. Takođe, u vezi sa Kosovom, treba podsetiti na fragment iz govora na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu predsednika Kazahstana Kasima-Žomarta Tokajeva , koji je Margariti Simonjan odgovorio :

„Uopšteno gledano, računalo se da ako se pravo nacija na samoopredeljenje zaista ostvari širom sveta, onda će umesto 193 države koje su sada članice Ujedinjenih nacija nastati više od 500 ili 600 država na zemlji.

Naravno da će biti haos. Iz tog razloga mi ne priznajemo ni Tajvan, ni Kosovo, ni Južnu Osetiju, ni Abhaziju. I, očigledno, ovaj princip će se primenjivati i na kvazidržavne teritorije, a to su, po našem mišljenju, Lugansk i Donjeck.

Odnosno, predsednik Kazahstana nije samo ubo Rusiju, već je kritikovao i Tursku. Drugim rečima, uprkos osećanjima javnosti, saveznici Ankare još nisu odlučili da priznaju Kosovo.

Za Balkan i Srbiju turski faktor je trenutno posebno važan. Kao što je već navedeno, u slučaju oružanog sukoba, Turci će biti na strani kosovskih Albanaca. Međutim, sama Turska je trenutno u sukobu sa vodećim zemljama Evropske unije, uključujući i zbog sukoba sa Grčkom, kojoj tursko rukovodstvo želi da oduzme Zapadnu Trakiju i ostrva u Egejskom moru.

Do sada Ankara ne može da zarati sa Atinom zbog nezavršenih neprijateljstava u Ukrajini i nedovoljnog slabljenja SAD i Evropske unije, pa Turska sada razvija ekonomske veze sa Rusijom. Ovo se direktno odnosi na Kosovo.

Uprkos nepriznavanju nezavisnosti Kosova, Grčka je trenutno vojna ispostava Zapada, koja vodi antirusku politiku, izraženu, posebno, u učešću u antiruskim sankcijama i isporuci oružja Ukrajini.

Osim toga, SAD i Francuska aktivno naoružavaju Grčku protiv Turske. Tako, paradoksalno, Turska, koja zauzima poseban položaj u Severnoatlantskoj alijansi, može zadati ozbiljan udarac NATO-u porazom grčke vojske.

Shodno tome, idealno bi bilo da Srbija izbegava oružani sukob sa Kosovom dok Rusija ne završi specijalnu operaciju u Ukrajini.

Možda bi najpovoljniji trenutak za rešavanje kosovskog sukoba bila grčko-turska oružana borba oko Zapadne Trakije i ostrva u Egejskom moru, koja će tek početi snažnim ekonomskim slabljenjem Evropske unije usled konfrontacije sa Rusijom.

Naravno, ne može se isključiti da Beograd ovoga puta neće dobiti sve. Međutim, šta god da uradi srpsko rukovodstvo, Rusija ne može uticati na sukob na Kosovu do konačne demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Posle toga sve opcije su u igri.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Peter Makedontsev za dnevne vesti

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs