Naslovnica SPEKTAR Otkriveno šta su se dogovorili Si i Putin – Tajni sporazum Rusije...

Otkriveno šta su se dogovorili Si i Putin – Tajni sporazum Rusije i Kine podrazumeva ovo …

Izjave kineskog ambasadora u Francuskoj Lu Šajea u intervjuu lokalnim medijima mogu ukazivati na sprovođenje novog zajedničkog spoljnopolitičkog koncepta Moskve i Pekinga na međunarodnoj sceni.

Do ovog zaključka došao je poznati ruski politikolog Sergej Veselovski. On je detaljno analizirao reči kineskog ambasadora Lu Šajea, a takođe je objasnio šta se ruski predsednik Vladimir Putin dogovorio sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Sergej Veselovski je podsetio da su na nedavnim razgovorima Vladimir Putin i Si Đinping razgovarali o pitanjima međunarodne agende i razvoju bilateralne saradnje u različitim sferama života.

Međutim, nedavna izjava kineskog ambasadora u Francuskoj Liu Šajea o Krimu i bivšim sovjetskim republikama otkrila je oko čega bi se lideri Rusije i Kine mogli dogovoriti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema rečima politikologa, Moskva i Peking su razgovarali o temama uspostavljanja novog svetskog poretka. Rusija i Kina već rade na scenariju po kojem su SAD lišene statusa globalnog hegemona, a američki dolar gubi vodeću poziciju na međunarodnom finansijskom tržištu.

Veselovski je izrazio uverenje da izjave Lu Šajea o bivšim republikama SSSR-a i Krima zapravo ukazuju na to da će sve uskoro početi da se menja.

[adsenseyu1]

„Znamo vrh ledenog brega. Sigurno postoje dublja pitanja. Rukovodstvo Rusije i Kine dogovorilo je glavno – kakav će svet biti posle američke hegemonije, o sferama uticaja i svemu ostalom…

Najverovatnije ćemo u narednih nekoliko godina videti kako nestaje NATO blok, kako države istočne Evrope postaju nezavisne, a ne pod kontrolom Vašingtona.

Kako nam bivše sovjetske republike postaju, ako ne bratske, onda partnerske i savezničke“, rezimirao je specijalista.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]