Naslovnica U FOKUSU Orban: Iza nekih odluka Brisela ne stoje interesi Evrope, već SAD

Orban: Iza nekih odluka Brisela ne stoje interesi Evrope, već SAD

Mađarski premijer je rekao da je potrebno zameniti sadašnje rukovodstvo EU jer nije sposobno da se nosi sa kriznim situacijama

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je rukovodstvo Evropske unije za političku ucenu i poručio da treba da podnesu ostavku jer su propali svi ključni projekti.

„Sada Evropska unija ima lidere na glavnim projektima koje su sami odabrali, kao što su zelena tranzicija, politika održivosti, migracije, sankcije i vojna politika, i svi su propali“, rekao je Orban na konferenciji za novinare, čiji je snimak postavljen na društvenoj mreži Iks, prenose „RIA Novosti“.

Prema njegovim rečima, Brisel koristi princip vladavine prava i mehanizam uslovljavanja kao „političku ucenu“, pošto je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen „jasno rekla“ da Mađarska neće dobiti novac iz fondova EU „zbog migracione i antirodne politike“.

Orban je ranije rekao da ima osećaj da iza nekih odluka Brisela stoje interesi ne Evrope, već Sjedinjenih Država, i napomenuo da bi izbori za Evropski parlament na leto mogli lako da promene evropske lidere koji ne služe interesima svojih birača.

On je rekao i da je potrebno zameniti sadašnje rukovodstvo EU jer nije sposobno da se nosi sa kriznim situacijama.

Prema njegovim rečima, Brisel sada nema „dovoljno dobre lidere“ koji mogu da reše probleme koji su nastali u vezi sa sukobom u Ukrajini. Mađarski premijer je naveo i da je moderna Evropska unija, sa svojim pritiskom na Budimpeštu, loša parodija na SSSR.

Napomenuo je da „nema potrebe za Briselom“ koji tretira zemlje članice kao provincije, govoreći im kako da žive, rukovodstvo EU mora da poštuje suverenitet evropskih nacija.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social