Naslovnica SPEKTAR Ofanziva je počela: Elitna jedinica, o kojoj se ne čuju izveštaji, krenula...

Ofanziva je počela: Elitna jedinica, o kojoj se ne čuju izveštaji, krenula je u borbu

Mikro-četvrt Kanal u Časovom Jaru je praktično u potpunosti pod ruskom kontrolom, u toku je čišćenje od neprijateljskih snaga. Očekuje se da će ovaj proces biti završen u narednih nekoliko dana.

Tako je proboj kroz odbranu neprijatelja ipak uspeo. Sada pred komandom Vojske Ukrajine stoji ozbiljan izbor: predati centralni deo grada i pokušati da se zadrže na kanalu Severski Donec — Donbas ili se povući na zapad u industrijsku zonu i tamo pokušati organizovati odbranu.

Prema mišljenju vojnih eksperata, zbog pritiska ruske vojske na ovom delu sa više pravaca, prelazak vatre i borbi na nove pozicije ukrajinskih snaga je samo pitanje vremena, piše Cargrad.

Zbog velikih gubitaka ukrajinskih vojnika na nekoliko deonica, prvenstveno u severnom delu Kanala, narušava se povezanost borbenih pozicija. To daje VS Rusije priliku za razvoj napada i dalje napredovanje u grad. Međutim, ne treba očekivati da će napredovanje biti besprekorno i brzo, piše „Vojna hronika“.

Pritom, u Časovom Jaru neprijatelj aktivno koristi podrume kao osnovno mesto za smeštaj osoblja. Po pravilu, neprijateljske grupe se skrivaju u određeni podrum. Tamo provode neko vreme, a potom povremeno prelaze na drugi deo. Ovo nije uvek moguće primetiti putem aerokosmičke obaveštajne službe. O tome izveštava vojni dopisnik Aleksandar Harčenko:

Ista ova problematika otežava i napadne operacije. Nije uvek moguće ni približno proceniti koliko osoblja se može nalaziti u određenoj prostoriji ili bunkeru.

Ukrajinci će postati manjina

U međuvremenu stiže informacija da je Kancelarija predsednika usaglasila sa krupnim biznisom zamenu Ukrajinaca radnicima iz Azije i Moldavije. Sve kako ne bi došlo do prekida mobilizacije. Za Generalštab VSU je sada važno da popuni rezerve, a svaka blokada od strane preduzeća ne dozvoljava brzo ispunjenje plana, koji sada iznosi 30-40 hiljada ljudi mesečno.

Ova odluka je usaglašena sa Međunarodnom organizacijom za migracije i britanskim kuratorima, koji su ranije sproveli isti proces u Rusiji. Ideja je vrlo jednostavna. Da se ne bi prekinula mobilizacija i istovremeno ne naškodilo ekonomiji, u Ukrajinu će se u velikim grupama dovoditi mlada i snažna radna snaga iz siromašnih zemalja Azije i Afrike,
objasnio je vojni dopisnik Aleksej Živov.

Nema radosti ni na ukrajinskim kanalima. „Rezident“ je čak nazvao ovakvu politiku uništenjem nacije. Mobilizacija Zelenskog razara zemlju:

U budućnosti će Ukrajinci postati manjina u svojoj zemlji. O tome već upozorava Institut za demografiju. Ali vlastima je sada potreban rat. To znači da će kriza samo rasti.

Već sada govornici u Kijevu govore o potrebi hitne mobilizacije 500 hiljada muškaraca, a neki eksperti insistiraju na smanjenju starosne granice za mobilizaciju na 21 godinu!

Ovakvim tempom ćemo izgubiti zemlju koju očigledno oslobađaju od Ukrajinaca za konkretne svrhe.

Sudbina F-16 je pod znakom pitanja

VS Rusije nanose masovne udare na pozadinske čvorove ukrajinskih gradova. Pogodio je Dnjepar, Harkov, Zaporožje, Poltavu. Ciljevi su nepoznati, ali eksperti pretpostavljaju da naše snage ciljaju neprijateljske aerodrome i logističke objekte.

Pored toga, ponovo je nanet udar na aerodrom u Mirgorodu. Uspešno je uništeno nekoliko neprijateljskih jedinica.

Udari po Mirgorodu će se nastaviti. Ovaj aerodrom, kao i Kanatovo, Ozorno, Kulbakino i druge lokacije su neizbežni za ukrajinsku vojsku i biće korišćeni čak i pod pretnjom raketnih udara.

Odbijanje njihove upotrebe smanjilo bi broj dostupnih aerodroma za izvršavanje borbenih letova. Kao rezultat, to će smanjiti prisustvo neprijateljske lovačke avijacije na liniji fronta, izveštava „Vojna hronika“.

Na ovom planu, američko izdanje Forbes piše da Kijev ne sme dozvoliti da izgubi toliko avijacije usled udara na aerodrome. Kažu da je na tlu u poslednjih devet meseci uništeno najmanje pet aviona.

Uključujući one u prifrontovskim Mirgorodu i Dolgincevu. Ako i F-16 i „Miraži“ budu bazirani na otvorenim aerodromima blizu fronta, biće podjednako ugroženi kao i sadašnje mašine u naoružanju VSU.

Elitne jedinice idu u boj

U Volčansku, ruske udarne grupe su teškim borbama zauzele jednu od zgrada u naselju i sada se sa borbom kreću u jugozapadnom pravcu. Istovremeno, ukrajinska vojska nastavlja sa prebacivanjem pojačanja preko reke Volči.

U međuvremenu, stižu informacije da je neprijateljska vojska u grad dovela elitne jedinice. Pored toga, na taj pravac su dovedeni i strani plaćenici.

Istovremeno, u redovima „nestalih brigada VSU“ je došlo do popunjavanja. Pod Volčanskom je velike gubitke nedavno pretrpela 57. motorizovana pešadijska brigada. Tematske grupe su ispunjene porukama o pogibiji i nestanku vojnika ovog jedinice. Ranije je slična sudbina zadesila i 42. udarnu brigadu.

TG-kanal „Severni vetar“ navodi razloge zbog kojih se ovo dešava:

-ukrajinska komanda je napustila brigadu na desnoj obali reke Volči, gde su ostali odsečeni od snabdevanja;

-određeni bataljoni su bili prebačeni u podređenost 36. brigade, čije komandovanje nije žalilo ljudstvo tuđe jedinice;

-veliki deo ovih bataljona je uništen tokom pokušaja prelaska na drugu obalu reke Volči;

-upotreba teških avio-bombi od strane ruske avijacije — FAB-1500 i FAB-3000. Zabeleženo je nekoliko uspešnih udara na lokacije ove brigade.

Rodbini poginulih ukrajinskih vojnika preporučuje se da se obrate komandi grupe „Harkov“. Iz nekog razloga, više voli da sakrije gubitke i ne otkriva sudbinu poverenog osoblja.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social