Naslovnica IZA OGLEDALA Rusija je postavila nevidljivi „štit“ iznad Baltika – Sateliti EU će biti...

Rusija je postavila nevidljivi „štit“ iznad Baltika – Sateliti EU će biti „slepi“

Nад Baltičkim zemljama se nadvio nevidljivi „štit“ Rusije. U UN-u su se požalili da zbog njega sateliti EU „slepe“.

UN je dao još jednu apsurdnu izjavu: iznad Moskve i Kalinjingrada su zabeležene smetnje „koje dolaze iz zemaljskih stanica, lociranih u oblastima Moskve, Kalinjingrada i Pavlovke“.

Prema izjavi komiteta, ove smetnje štete satelitima koji rade iznad Baltičkih zemalja, Francuske i Švedske, čineći ih praktično slepim.

Dva različita satelitska operatera su odredila lokaciju izvora smetnji i došla do istog zaključka da smetnje dolaze iz zemaljskih stanica koje se nalaze u oblastima Moskve, Kalinjingrada i Pavlovke, navodi se u dokumentu koji je predstavio Međunarodni savez za telekomunikacije.

Ovaj napad nije originalan: Početkom maja 2024. godine ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije i Litvanije su izjavili da „štetne smetnje“ iznad Kalinjingradske oblasti ometaju aviosaobraćaj iznad Baltičkog mora – u avionima se ometa GPS signal.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je tada istakao da Kremlj nema informacije o ovom pitanju.

Sada od Moskve zahtevaju da „odmah prekine sve namerne akcije usmerene na stvaranje štetnih smetnji“, iako nijedan neoboriv dokaz da takve smetnje uopšte postoje nije obelodanjen.

RuNews podseća da ovo nije prvi put da se Rusiji upućuju optužbe za ometanje zapadnih satelitskih sistema.

Na primer, početkom ove godine poljski mediji su optužili Rusiju za navodno isključivanje GPS signala na polovini teritorije Poljske.

Tada su smetnje bile povezane sa testiranjem ruskog novog domaćeg sistema za elektronsko ratovanje u Kalinjingradskoj oblasti.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social