Naslovnica U FOKUSU Odgovor Vučića Briselu žestok kao nikad: „Sram vas bilo, a to je...

Odgovor Vučića Briselu žestok kao nikad: „Sram vas bilo, a to je sitnica u odnosu na ono što želim da vam kažem“

Aleksandar Vučić ooglasio se nakon odluke Aljbina Kurtija da Nenada Rašića protivustavno i protivno Briselskom sporazumu imenuje za ministra za zajednice.

Predsednik je ponovio da je izjava Brisela sramna, i da je to najblaža reč koja može da se upotrebi.

„Izbor Rašića, čoveka koji je dobio manje od 1 odsto, kao i Rada Trajković, koja je bila na njegovoj listi, pokazuje da oni žele progon, proterivanje i nestanak Srba na KiM. I sada nekoliko stvari da kažem, pre zvaničnog obraćanja i sastanka sa Varheljijem, ako do toga uopšte dođe“, rekao je on.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vučić dodaje da je u pitanju jedan bedni antisrpski odnos koji je pokazala EU, i da je ovo što je uradio „teroristički ološ Aljbin Kurti zaslužilo osudu“.

„Ćutim mesecima i godinama, trpim gluposti od svih u regionu i svetu. Taj teroristički ološ je trebao da dobije zasluženu osudu Evropske unije. Naravno nije je dobio. Dobio je nešto što možda niko ne može da razume. I tako se stalno ponašaju, ne samo da su prekršili norme Briselskog sporazuma, međunarodnog javnog prava i sve demokratske norme“ rekao je predsednik.

Vučić je istakao da je to u skladu sa interesima jedne evropske sile, koje treba neko da provede protiv Srba.

„Izabrali su najgori srpski ološ, sa dna kace, Rašića i Radu Trajković, ne postoje gori, koji ničije poverenje u Srbiji nemaju, ali imaju poverenje Aljbina Kurtija i zapadnih agentura. Misle da će time da nas uplaše. Nema problema. Možete da uništite predsednika Srbije, da organizujete proteste u Srbiji, da me ubijete. Ali za mene su Kosovo i Mertohija najveća srpska svetinja, za mene je Srbija svetinja. Bolje da me nema, nego da vam je predam u ruke, i neću vam je predati u ruke. I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani, a vi lepo dolazite, putujte avionom, pričajte gluposti i lupetajte, svi vi iz Evrope i Zapadnog Balkana“, rekao je on.

Predsednik je poručio da mogu da „baljezgaju o tome da je Srbija kriva“, ali da njega to ne zanima, i da Srbija nije kriva nizašta.

„Pa da vidimo šta ćete to da napravite i kako ćete da napravite. Onda kada se sledeći put obratite Srbiji, vodite računa šta je usvojeno u Briselu, vodite računa o građanima Srbije, pošto oni nisu deveta rupa na svirali bilo kome, i neću vam dati da ih ponižavate. Srbija je svoja na svome. Imamo probleme u energetici, o čemu ću pričati u subotu građanima“, rekao je Vučić, i poslao poruku Kurtiju i Briselu.

„A terorističkom ološu da poručim – vodi računa da ne povrediš nijednog Srbina, zajedno sa ovim kvislinzima koje si izabrao. Jer Srbi će znati da vam odgovore. A vi iz Evrope, sram vas bilo, a to je sitnica u odnosu na ono što želim da vam kažem“ zaključio je.

Ranije je iz Predsedništva Srbije saopšteno da Srbija neće imati predstavnika na Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani 6. decembra zbog isuviše blagog saopštenja EU na odluku premijera privremenih prištinskih instituicija Aljbina Kurtija da imenuje Nenada Rašića za ministra.

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano izjavio za Tanjug da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne  korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani rekao je da je odlukom da Nenad Rašić bude postavljen na mesto ministra za zajednice i povratak prekršen Ustav Kosova.

Hasani je za „Kosovo onlajn“ naveo da je tim postupkom prekršen član 96 tačka 5 kosovskog ustava, koji je izričit i kaže da svako ponovno imenovanje novog ministra iz zajednica koje nisu u većini na Kosovu, zahteva konsultacije sa političkim snagama koje predstavljaju tu manjinsku zajednicu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(b92.net,rt)