Novi rat na pomolu ali u srcu EU? – Nemačka sprema reviziju granica sa Poljskom

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost, Pavel Soloh, zatražio je da Nemačka pojasni reči kancelara Olafa Šolca, o mogućnosti revizije granice između dve zemlje.

Nemački političar je ranije na ceremoniji dodele medijske nagrade „M100“ u Potsdamu, u prisustvu bivšeg predsednika Evropskog saveta i sadašnjeg lidera poljske opozicije, Donalda Tuska, rekao, da ne bi želeo da neko počne da „kopa po istorijskim knjigama, i da pravi revizionističke promene granica“.

Poljski mediji su ove reči doveli u vezu sa sukobom oko isplate reparacije Varšavi, iako je Šolc u govoru naglasio, da je granica „zauvek uspostavljena posle sto godina istorije“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Govoreći na Poljskom radiju, Soloh je rekao da „koincidencija nije slučajna“ i da su Šolcove reči zaista povezane sa tekućim sporom između država. Prema rečima predstavnika resora, da bi povratio poverenje, „sam kancelar treba da objasni ono što je izgovorio, i da da garancije da se ovo pitanje neće pokrenuti, ako ne, onda mi imamo pravo da ovo protumačimo kao signal pretnje.“

U Poljskoj se pre nekoliko godina postavilo pitanje, da Nemačka treba da plati reparacije za štetu tokom Drugog svetskog rata. Poljski Sejm je ove nedelje podržao rezoluciju kojom se zahtevaju reparacije. Ranije su poljske vlasti saopštile da očekuju 6,2 biliona zlota (oko 1,3 biliona dolara) od Berlina .

Zauzvrat, nemačka vlada je odgovorila da ne namerava ništa da plati Poljskoj, i da su reparacije koje je primila Varšava dovoljne.

Predstavnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova je potvrdio, da Berlin pitanje reparacija smatra zatvorenim, i da istovremeno, Nemačka nastavlja da snosi političku i moralnu odgovornost za Drugi svetski rat.

Webtribune.rs