Finansijski ekspert: Imaju problem – Oluja koju su poslali na Rusiju, vratila im se duplom snagom

Nemačka je, zbog energetske krize izazvane ekonomskom konfrontacijom Zapada i Rusije, objavila nameru da svojim građanima pruži finansijsku pomoć. Slične mere razmatraju vlade Velike Britanije i Češke.

Prema Džejmsu Rikardsu, bivšem savetniku CIA i finansijskom stručnjaku, takvi koraci su beskorisni, i daće samo kratkoročno olakšanje.

„Evropljanima će se svideti pomoć u čekovima, ali će prvo morati da zapale sveću u mraku da bi ih pročitali, i to je pod uslovom, da mogu mirno da drže čekove u svojim drhtavim rukama“, rekao je stručnjak.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Predstojeća zima za Evropu biće hladna i tmurna, nikakve subvencije to ne mogu sprečiti. U tom kontekstu, postavlja se pitanje, koliko dugo će zemlje Evropske Unije, i dalje trpeti režim sankcija koji njima šteti više nego Rusiji?

Bivši savetnik CIA je izjavio, da je Ruska Federacija zapravo pobedila u ekonomskoj konfrontaciji sa Zapadom. Što duže budu trajale ukrajinska kriza i rat sa sankcijama, to će više patiti EU i SAD.

Italija pokazuje zdrav razum pozivajući na ukidanje sankcija Rusiji, ali Velika Britanija i Nemačka do sada nisu pokazale znake ublažavanja. Ekspert je naveo da ekonomska recesija u Evropi preti krajnje neprijatnim posledicama po SAD.

Ako EU uđe u recesiju i krene inflacija, neće moći da kupi ni približno onoliko američkih roba, koliko može sada. Štaviše, ceo Zapad se suočava sa globalnom recesijom, što je krajnje neobična pojava.

„Globalna recesija je redak događaj. Nije neobično da jedna zemlja ili region ode u recesiju, ali sinhronizovana globalna recesija je veoma neobična“, kaže stručnjak.

Evropa već pati od visokih cena, direktne nestašice energije, i poremećaja u lancu snabdevanja.

Neki proizvodni pogoni su već zatvoreni, zbog nemogućnosti nabavke potrebnih komponenti ili strateških metala. Stvari će postati mnogo gore zimi, jer nestašice energije dovode do racionalizacije i nestanka struje.

Webtribune.rs