Naslovnica SPEKTAR „Njuzvik“: Ukrajini ponestaje vremena da ispregovara mir i sačuva šta može

„Njuzvik“: Ukrajini ponestaje vremena da ispregovara mir i sačuva šta može

U sukobu ne pobeđuju najjače vojske nego strane sa najjačom industrijskom bazom, upozoravaju američki eksperti

Neuspeh ofanzive Oružanih snaga Ukrajine značajno će oslabiti poziciju predsednika Vladimira Zelenskog u mirovnim pregovorima, ocenjuje američki „Njuzvik“.

„Sada su ukrajinskom narodu potrebni mir, bezbednost i ekonomski oporavak. Ništa od ovoga se ne može postići razvlačenjem sukoba u kome se ne može pobediti, a vreme za sklapanje uravnoteženog mirovnog sporazuma kroz pregovore brzo ističe“, napominju autori Majkl Gfoler i Dejvid Randel.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Podsećaju da su pobede u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i u američkom Građanskom ratu, odnele strane koje su imale najveću populaciju i najjaču industrijsku bazu. „Uspeh planirane ukrajinske ofanzive ostaje problematičan, a poraz će značajno oslabiti pregovaračku poziciju Kijeva.“

Bezuslovno obećanje NATO da će podržati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“ je politički neodrživo, navode autori i dodaju da ovaj sukob finansiraju poreski obveznici, stvarni ljudi čiji su prihodi i kvalitet života ozbiljno pogođeni, naglašava se u članku.

[adsenseyu1]

Autori teksta u „Njuzviku“ podsećaju da je bivši predsednik SAD Džon F. Kenedi, po okončaju Kubanske krize, upozorio da svet nikada više ne sme da pritisne Rusiju da bira između nacionalnog poniženja i nuklearnog rata i navode da je to savet koji je Zapad trebalo da posluša umesto da forsira širenje NATO na istok, ignorišući protivljenje Moskve.

Autori u tekstu pozivaju na hitno primirje i referendume u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti koji su već glasali za pridruživanje Rusiji.

„Hajde da imamo prekid vatre i referendum pod nadzorom UN da utvrdimo da li ti regioni zaista žele da se pridruže Ruskoj Federaciji. Putin bi se verovatno složio jer očekuje da će pobediti na izborima, a ako pobedi, zašto bismo se opirali narodnoj volji? Bez referenduma koji bi mirnim putem mogao da ispuni njene osnovne ciljeve, Rusija će nastaviti borbu sve dok ne osvoji sve četiri istočne provincije i onda verovatno neće stati na tome“, navode autori.

Autori – Randel koji je bio šef misije američke ambasade u Saudijskoj Arabiji i Gfoler koji je bivši politički savetnik američke Centralne komande i član Saveta za spoljne odnose koji je dugo služio u Sovjetskom savezu i u istočnoj Evropi – upozoravaju i da sukob potkopava i uticaj Zapada na globalnom nivou, uključujući i sve bržu dedolarizaciju.

[adsenseyu4]

Rusija ne može da ima legitimne bezbednosne primedbe na ulazak Ukrajine u Evropsku uniju i to bi trebalo da bude jasno izrečen uslov svakog sporazuma o okončanju sukoba, kao i obaveze velikih zapadnih zemalja da finansiraju rekonstrukciju zemlje, navode Randel i Gfoler i dodaju da će „Zapad morati da ukine svoj režim ekonomskih sankcija, koji je u svakom slučaju naneo više bola Evropi nego Rusiji“.

Kompromis nikada nije popularan, ali Rusija, Ukrajina i Zapad hitno moraju da zatraže izlaz iz oružane konfrontacije, rezimirali su autori.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte