Naslovnica ŽIVOT Naučno dokazano: Ovaj napitak uspešno smanjuje krvni pritisak – Recept

Naučno dokazano: Ovaj napitak uspešno smanjuje krvni pritisak – Recept

vfdsfrf

[adsenseyu2]

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti širom sveta, a visok krvni pritisak (hipertenzija) je jedan od glavnih faktora rizika.

Prema American Heart Association-u, jedna od tri odrasle osobe u SAD oboli od hipertenzije. Žene posle menopauze su naročito sklone, pogotovo ako su drugi faktori prisutni, kao što je povećanje telesne težine, neaktivnost i loša ishrana sa visokim unosom soli. Srećom, borovnice mogu da se koriste kao prirodni lek za snižavanje visokog krvnog pritiska i možete ih koristiti da napravite sopstveni napitak od borovnica.

Borovnice i visok krvni pritisak

Studija objavljena u januaru u časopisu „Akademije za ishranu i Dijetetika“ sugeriše da krvni pritisak može biti smanjen konzumiranjem borovnice. Ovo voće bogato antioksidantima se smatra superhranom već duže vreme i preporučuje se kao deo ishrane.

[adsenseyu4]

Borovnice i visok krvni pritisak – studija

Studija sprovedena od strane dr Sare Džonson i njenog kolege odnosila se na efekat dnevnog unosa borovnice na krvni pritisak i arterijske elastičnosti (koja se često razvija kao reakcija povećanog pritiska na krvne sudove). Studija je relativno mala, ali koristi kontrolnu grupu, što povećava verodostojnost rezultata.

Učestvovalo je 48 žena u postmenopauzi koje su imale visok krvni pritisak (prosečni krvni pritisak na početku je bio 138/79 mm Hg). Podeljene su u dve grupe. Za 8 uzastopnih nedelja, jedna grupa je uzimala 22 grama osušenih borovnica u prahu, a drugoj kontrolnoj grupi je dat u placebo obliku 22 grama praha identičnog izgleda.

Rezultati studije

Očitavanje pritiska se vršilo posle 4 nedelje i ponovo posle 8 nedelja. Krvni pritisak je ostao isti za obe grupe posle 4 nedelje. Posle 8 nedelja, grupa koja je konzumirala pravi prah od borovnica je značajno smanjila pritisak. Doza od 22 grama je ekvivalent 1,5 kašike praha borovnica ili jedna šolja svežih borovnica.

Napitak od borovnica za visok krvni pritisak

Evo jednostavnog recepta od borovnica za snižavanje krvnog pritiska:

  • 1 šolja svežih borovnica (ili zamrznutih)
  • 1/2 šolje mleka
  • 1/2 šolje jogurta
  • 1,5 kašičica lanenih semenki
  • med po ukusu

Blendirajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu masu.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]