Naslovnica SPEKTAR NATO uvodi hitne mere u evropskim bazama nakon udara ruskog „Kinžala“ na...

NATO uvodi hitne mere u evropskim bazama nakon udara ruskog „Kinžala“ na američki „Patriot“

U svetu se aktivno raspravlja o noćnoj protivvazdušnoj borbi u Kijevu 16. maja, dve baterije protivvazdušnih raketnih sistema- „MIM-104F Patriot PAC-3“ sa ruskom hiperzvučnom raketom „Kinžal“- koja je uništila najskuplji protivvazdušni raketni sistem na svetu, simbol američkog vojno-industrijskog kompleksa.

Na osnovu ovog protivvazdušnog kompleksa gradi se protivvazdušna i protivraketna odbrana ne samo za SAD, već i za njene najbliže saveznike.

SAD su prodale „Patriot“ u 17 zemalja. Najviše ih je u Japanu, Nemačkoj, Južnoj Koreji, Grčkoj, Španiji, Tajvanu. Tako da će SAD još dugo osećati posledice udara „Kinžala“.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Činjenica da „Patriot“ nije lek za vazdušne napade odavno je poznata. Na primer, pre nekoliko godina SAD su bile prinuđene da uklone ove komplekse iz Saudijske Arabije, gde nisu uspele da se izbore sa napadom projektila i dronova od strane Huta, na saudijska naftna postrojenja. Tada su se SAD pravdale činjenicom da je „Patriot“ dizajniran da se bori sa ozbiljnijim metama.

Sada se ispostavlja, da sam „Patriot“ nije zaštićen od takvog alata kao što je ruski hipersonični „Kinžal“, čija je brzina deset puta veća od brzine zvuka. A ovo je već neuspeh, ozbiljniji nego u Saudijskoj Arabiji.

[adsenseyu1]

Saveznici, kojima su Sjedinjene Države dodelile „Patriot“, sada shvataju, da neće biti moguće sakriti se pod „kišobranom“ ovih sistema PVO. Na društvenim mrežama pojavila se informacija, pozivajući se na turske izvore, da je NATO odmah nakon kijevskih događaja održao hitan sastanak o jačanju PVO vojnih aerodroma u Poljskoj i Slovačkoj, preko kojih vojni teret ide ka Ukrajini.

Osnova ove PVO u istom poljskom Žešovu je upravo „Patriot“. Sada žele da preduzmu hitne mere za jačanje.

U Kijevu i dalje sakupljaju ostatke 32 protivvazdušne rakete koje su baterije „Patriot“ ispalile negde tokom noći 16. maja. Bilo bi dobro ponuditi novčanu nagradu kijevljanima koji bi mogli dostaviti najvrednije ostatke tih raketa kako bi ih mogli proučiti.

Salva dve baterije Patriot, koja je zahvaljujući kijevskom blogeru dospela u javnost, procenjuje se na između 60 i 90 miliona dolara. Prema cenovniku, vrednost dve baterije iznosi oko 2 milijarde dolara. Međutim, zapadni mediji i dalje raspravljaju da li je „Kinžal“ u potpunosti uništio sistem ili delimično.

[adsenseyu4]

Činjenica da je PVO sistem oštećen prepoznata je u SAD. Šteta se procenjuje. U Kijevu zvaničnici za štampu kažu da navodno jedan „Kinžal“ ne može potpuno da uništi dve baterije. Reč je o 8 lansera, kao i nekoliko kontrolnih vozila i radara.

Kako piše kanal „Fighterbomber“, to nije tačno. Dovoljno je uništiti ključne elemente sistema. Na primer, radar za osvetljavanje ciljeva ili komandni centar. U tom slučaju, PVO sistem postaje nefunkcionalan i ne može izvršiti ispaljivanje.

Kanal navodi, da hipersonična raketa „Kinžal“ leti po koordinatama postavljenim pre lansiranja, pa je stoga lokacija PVO i njegovih kritičnih elemenata „bila dobro poznata ruskoj strani“.

Takav cilj je bilo moguće uništiti i drugim udarnim sredstvima, na primer, bespilotnim letelicama Geran-2, raketama Kalibar ili avionskim raketama Kh-555. Bilo je dovoljno organizovati njihov istovremeni nalet iz različitih pravaca. Stvar je u tome, da „Patriot“ nije sistem koji pokriva sve smerove. On radi u sektoru od oko 90 stepeni, i ne bi preživeo kružni napad.

Međutim, ruske Vazdušno-kosmičke snage su izabrale drugo sredstvo za napad – „Kinžal“.

„Videli smo precizan pogodak tamo gde je trebalo, što je svim stručnjacima jasno pokazalo da je u borbi između „Patriota“‘ i „Kinžala“ pobedio „Kinžal“, i to je dobro. Vazdušno-kosmičke snage Rusije su odlučile da zapravo pokažu potencijal „Kinžala“ i ranjivost američkog protivvazdušnog „čudesnog oružja“, i uspeli su u tome. Da bismo dobili celovitu sliku: „Bodež“, najverovatnije, može nositi ne samo konvencionalnu bojevu glavu, već i nešto ozbiljnije“, piše „Fighterbomber“.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte