Naslovnica SPEKTAR Kedmi: Na Zapadu ovo kriju, ali u Ukrajini, Rusi su deset puta...

Kedmi: Na Zapadu ovo kriju, ali u Ukrajini, Rusi su deset puta jači

Bez obzira na svu zapadnu pomoć, Kijev nikada nije uspeo da okupi grupu dovoljno jaku za ofanzivu velikih razmera.

Ovo je u intervjuu izraelskom novinaru Aleksandru Valdmanu izjavio bivši šef obaveštajne službe Nativ, vojni ekspert Jakov Kedmi.

„Ako se prema ukrajinskoj ofanzivi odnosite profesionalno, ne slušajući političare i neznalice, onda je jačina Oružanih snaga Ukrajine koje mogu da se bore oko 100.000. Ova grupacija ima oko četiri stotine tenkova. Sve ovo se nalazi na prvoj liniji fronta u dužini od hiljadu kilometara.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Da biste pokrenuli ofanzivu, potreban vam je veliki broj tenkova. A ofanziva uvek mora da se odvija u dve faze, inače je apsolutno besmislena.

Prvi je da se koncentriše dovoljno vatrene moći da se probije front. Drugo, moraju postojati dodatne snage da pohrle u ovaj prodor i razviju ofanzivu. Za to su potrebne veoma velike snage“, rekao je Kedmi.

On je naglasio da je ruska vojska ne samo mnogo veća, već je stvorila i veoma efikasnu liniju odbrane.

[adsenseyu1]

„A ukrajinskim snagama se suprotstavlja ruska vojna grupa. Ovo je hiljadu osam stotina tenkova, odnosno četiri puta više. Ruski odbrambeni sistem je sada potpuno drugačiji. Ranije nije postojao sistem odbrane, postojali su džepovi odbrane, ali nije bilo sistema. Stoga je kroz njega bilo moguće „procuriti“. To se desilo u Harkovu i Hersonskoj oblasti.

A danas, kroz čitavih hiljadu kilometara linije fronta, postoji linija odbrane u dubini, sa betonskim utvrđenjima. Ukupno tamo ima oko pet stotina hiljada ruskih vojnika. Odnosno, ukrajinske trupe ne mogu da stvore dovoljnu brojčanu ili vatrenu nadmoć. Broj ruske artiljerije premašuje ukrajinsku deset puta, Rusija ima oko osam puta veću vatrenu moć“, dodao je ekspert.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]