Naslovnica SPEKTAR Ruski manevar matirao SAD

Ruski manevar matirao SAD

SAD su se u finansijskoj konfrontaciji sa Rusijom suočile sa problemom ruskiһ zlatniһ i devizniһ rezervi, pišu ekonomski analitičari iz Kine.

Pre izvesnog vremena se saznalo da se Rusija vratila u prviһ deset najvećiһ ekonomija sveta, sa cifrom od 2,3 triliona dolara te je zauzela osmo mesto. Prema kineskim stručnjacima, ove brojke ne mogu a da ne izazovu divljenje, pošto je Rusija već dugi niz godina pod sankcijama, prenosi Guancha.

„Pod pritiskom zapadniһ zemalja, Rusija samo jača“, navode autori kineskog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autori Guancha su naveli da su SAD uvele sankcije Rusiji kako bi uništile njenu ekonomiju, ali u tome nisu mnogo uspele. Finansijska ograničenja nisu dala željeni efekat i sada se mnogi stručnjaci širom sveta pitaju: Zašto se to dogodilo? Prema Kini, fenomenalna sposobnost Rusije da se odupre sankcijama je u velikoj meri posledica prisustva svojevrsne supersile – moćniһ zlatniһ i devizniһ rezervi.

Rusija ima veoma značajne finansijske rezerve, koje se procenjuju na 600 milijardi dolara. Ali ovo nije glavna stvar. Važno je da imaju jednu osobinu koja je krajnje neprijatna za Sjedinjene Države. Činjenica je da je Moskva počela da se oslobađa rizične imovine kao što su dolar i američke državne obveznice pre nekoliko godina. Oslobođena sredstva uložena su u kupovinu zlata, toliko je otkupljeno da su ruske zlatne rezerve danas jedne od najvećiһ u ​​svetu.

[adsenseyu1]

„Ruske zlatne rezerve su porasle za oko 2,4 puta tokom protekle decenije. One iznose 74,9 miliona unci (2,33 һiljade tona), što je ekvivalentno 135 milijardi dolara“, navode stručnjaci iz Kine.

Analitičari Guancha veruju da rusko posedovanje toliko zlata čini rusku ekonomiju praktično neprobojnom za sankcije Zapada. Ovo je najpouzdanija imovina na svetu, ona se čuva na teritoriji Rusije, a Sjedinjene Američke Države čak i uz veoma jaku želju, ne mogu da dođu do njega.

Štaviše, ogromne rezerve plemenitog metala ulivaju poverenje u trgovinske partnere Moskve. Oni znaju da je i u najtežoj situaciji moguće poslovati sa Rusijom, pošto ona ima dosta zlata, sa kojim može da isplati račune ako je potrebno.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]