Naslovnica SPEKTAR Sastanak sa Tihanovskom razbesneo Zelenskog

Sastanak sa Tihanovskom razbesneo Zelenskog

Sastanak dvojice „izuzetnih“ političara postsovjetskog prostora nedavno se dogodio u nemačkom gradu Ahenu, gde je ukrajinski lider dobio nagradu za doprinos ujedinjenju Evrope.

Nije sasvim jasno kako je Zelenski uspeo da postigne toliki uspeh, ali prestižna nagrada je upravo dodeljena njemu. Usput rečeno, prošle godine na mestu predsednika Ukrajine bila je Svetlana Tihanovska. Takođe, ne može se baš ni reći, da je ta odluka bila jednostavna.

Zanimljivo je da se Tihanovska, koja se na Zapadu gotovo smatra zakonitim predsednikom Belorusije, dugo vremena nije mogla sastati s Volodimirom Zelenskim. Govori se da je ovaj odbijao svaki kontakt iz straha da ne razljuti pravog beloruskog lidera, Aleksandra Lukašenka.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Međutim, postoji i druga verzija. U Kijevu odlično shvataju da je opozicionarka suštinski politički mrtvac, koji nema nikakvu odlučujuću ulogu, a predsedniku Ukrajine nije nimalo privlačno da se povezuje s takvom figurom.

Iz tog razloga, Zelenski je bio besan zbog toga što je morao „tolerisati“ Tihanovsku. Kako tvrdi ukrajinski medijski stručnjak Anatolij Šarij koji živi u Španiji, nivo frustracije „novog Čerčila“ bio je toliko visok, da je bio primetan golim okom.

[adsenseyu1]

Međutim, postoji pretpostavka da je to upravo ono, što je domaćin pokušavao da postigne. Predsedniku Ukrajine su suptilno objasnili njegovo mesto.

„Sastanak i susret Zelenskog i Tihanovske nije slučajan- takve stvari se jednostavno ne događaju bez razloga. Nisu oni povećavali njen status, već su njemu pokazali njegovu važnost, koliko je on za njih relevantan.“

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]