NAJNOVIJA VEST: Ukrajinska vojska pokrenula desant preko ledenog Dnjepra – Rusi ih uništili

Ruska vojska osujetila je pokušaj jedinica Oružanih snaga Ukrajine da forsiraju Dnjepar u oblasti Nove Kahovke, rekao je novinarima predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti.

„Ujutro je došlo do pokušaja da se pređe Korsunk, oblast Dnjeprjana. Pokušaj nije uspeo.

Na suprotnoj obali je uočeno gomilanje borbenih vozila pešadije i ljudstva. Pogođeni su vatrom. Rezultat: Uništeno šest borbenih vozila pešadije, tri čamca, do 100 vojnih lica Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je on.

Hersonska oblast postala je subjekt Ruske Federacije nakon referenduma održanog u septembru 2022. Istovremeno, ukrajinska strana ne priznaje njen legitimitet i nastavlja da granatira teritoriju regiona. Desnoobalni deo regiona, uključujući Herson , od novembra je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U nedelju i u noći na ponedeljak, Oružane snage Ukrajine granatirale su Novu Kahovku iz artiljerijskih oruđa. Četiri stambena bloka ozbiljno su oštećena.

Od 24. februara Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Zadatak oružanih snaga je da oslobode Donbas i garantuju bezbednost Rusije.

Webtribune.rs