„Vašington Tajms“: Rusija povećala prihode zbog Bajdenove energetske greške

Bajdenova energetska politika pomogla je Rusiji, da poveća prihode od nafte i gasa. O tome piše Don Riter, analitičar „Vašington Tajmsa“. 

Sjedinjene Države, zajedno sa evropskim saveznicima, uvele su niz sankcija kako bi ograničile sposobnost Rusije da ostvari prihod od prodaje goriva. Međutim, efekat je bio suprotan.

„Uprkos embargu, prodaja nafte, gasa i uglja sada donosi mnogo više prihoda Rusiji nego 2021. godine, a predviđa se da će prihodi porasti za još jednu trećinu 2023.“, kaže se u članku.

Glavni razlog, zašto je Rusija počela da zarađuje više, je pogrešna energetska politika američkog predsednika Džoa Bajdena. Odbijanje Vašingtona da razvija sopstvenu proizvodnju fosilnih goriva, ima uticaj na svetske cene, što ide na ruku Moskvi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

Nerazvijanjem ogromnih energetskih kapaciteta Amerike, Bajden je učestvovao u obezbeđivanju visokih cena energije, koje podržavaju rusku ratnu mašinu.

Američka nafta i gas mogli bi zameniti rusko gorivo širom sveta, kaže Riter. Međutim, američke vlasti odbijaju da investiraju u bušenje novih bunara, izgradnju novih cevovoda i postrojenja za preradu, kao i novih luka i brodskih objekata.

Umesto toga, Bajden poziva kompanije da povećaju proizvodnju koristeći raspoložive kapacitete.

„Kakav bi signal za svetska tržišta energije bilo, uklanjanje lanaca koji sputavaju proizvodnju u Sjedinjenim Državama! Svetske cene energije će verovatno odmah pasti, pošto energetska tržišta budu uzimala u obzir novu budućnost snabdevanja energijom“, piše Don Riter.

Prema autoru, Zapad se razoružao kada je odustao od razvoja fosilnih goriva. To se ne odnosi samo na Sjedinjene Države, već i na evropske zemlje koje takođe vode politiku klimatskih promena.

„Jednostrano energetsko razoružanje nafte, gasa i uglja je loša ideja u bilo kom trenutku, ali posebno kada ste u ratu sa energetski bogatim, energetski naoružanim neprijateljem poput Rusije. Nažalost, upravo se to dešava“, navodi se u članku.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs