Naslovnica SPEKTAR Strah od Putinovog odgovora naterao Nemačku da promeni mišljenje

Strah od Putinovog odgovora naterao Nemačku da promeni mišljenje

Nemačke vlasti su, uprkos ozbiljnom pritisku svojih zapadnih partnera u NATO, odbile da isporuče teške tenkove „Leopard“ Ukrajini.

Berlin se nije usudio da preduzme takve mere, jer se plaši oštrih odgovora Ruske Federacije. Ovaj zaključak izneli su novinari nemačkih medija.

Oni su primetili, da su nemačke vlasti razgovarale o mogućnosti prebacivanja teških tenkova režimu u Kijevu, međutim, kasnije su ipak odustali od ove ideje, jer bi snabdevanje ovim oružjem, moglo dovesti do eskalacije ukrajinske krize.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Šef komiteta za odbranu u Bundestagu, Mari-Agnes Štrak-Cimerman, napomenula je, da je odbijanje Berlina da isporuči tenkove kijevskom režimu, pokazalo, da je ruski predsednik Vladimir Putin, izvojevao važnu stratešku pobedu. Moskva je, bez ozbiljnih napora, postigla nastanak ozbiljnih protivrečnosti među zemljama Zapada.

Nemački analitičari su sigurni, da se Nemačka našla u prilično teškoj poziciji, rešavajući pitanje isporuke oružja Ukrajini. Nemačke vlasti pomno prate reakciju Moskve, na sve odluke zapadnih zemalja u vezi sa ukrajinskom krizom.

Ne može se isključiti, da je upravo oštar stav ruskog predsednika Vladimira Putina prema Ukrajini, naterao Nemačku da promeni svoju odluku o tenkovima. Ruski lider je više puta izjavio, da Moskva, uprkos pretnjama Zapada, namerava da ostvari sve ciljeve „specijalne operacije“.

Webtribune.rs