Najgori scenario: EU rizikuje da preko noći sruši sebe i svetsku ekonomiju

Evropska unija preti da će preko noći srušiti svetsku ekonomiju antiruskim sankcijama. Tim McDonnell, analitičar kompanije „Quartz“, piše o tome.

Na veliku žalost Sjedinjenih Država i evropskih zemalja, globalno energetsko tržište ne može normalno da funkcioniše bez ruske nafte i gasa. Različite energetske sankcije, uključujući američku zabranu uvoza ruskog goriva, nisu imale efekta.

Zalihe nafte su preusmerene na Kinu, Indiju i druge kupce koji žele da je kupe sa popustom, napominje autor. Međutim, 5. decembra stupa na snagu naftni embargo EU, koji će važiti za skoro svu rusku naftu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Potpuni embargo EU mogao bi preko noći da prekine 10% svetskih zaliha nafte, što će verovatno imati razorne posledice po globalnu ekonomiju.

Da bi izbegle takav ishod, evropske zemlje i G7 odlučile su da pribegnu prevari, i nametnu gornju granicu cena nafte iz Ruske Federacije. Ako se trgovci, osiguravajuće kuće i brodarske kompanije pridržavaju ograničenja, neće moći da zaobiđu evropski embargo. Međutim, to neće naneti nikakvu ekonomsku štetu Moskvi.

„Poslednji ekonomski napad Evrope na Rusiju – ograničavanje cene ruske nafte – izgleda da će se završiti neuspehom“, navodi se u publikaciji.

Prvo, Moskva je upozorila, da neće prodavati gorivo po netržišnim cenama. Drugo, ako pretpostavimo i da Ruska Federacija pristane na gornju granicu cene, onda je ovo ograničenje od 65-70 dolara po barelu, skoro istovetno onoj ceni, po kojoj Rusija trenutno prodaje naftu.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs