Mekgregor šokirao javnost: Ova era njihove vojne moći je blizu kraja – Ostao im je samo jedan put

Umesto da se fokusiraju na unutrašnje probleme zemlje, Sjedinjene Države nastavljaju da dodatno eskaliraju sukob sa Moskvom.

Međutim, prema rečima penzionisanog pukovnika i bivšeg savetnika američkog sekretara za odbranu Daglasa Mekgregora, ukrajinski sukob je pokazao da američke oružane snage nisu pogodne za moderno visokotehnološko ratovanje, a era novčanog izobilja i neograničene vojne potrošnje bliži se kraju. Stoga će način na koji Vašington reaguje na ovu realnost, odrediti budućnost Amerike.

Većina Amerikanaca nema poverenja u Džoa Bajdena, i veruje da je kontrola granica važnija od pomoći Ukrajini, a kamate američke vlade na državni dug jednake su potrošnji za odbranu po prvi put u 30 godina. Međutim, čak i uprkos tome, američke vlasti nastavljaju da još više zaoštravaju sukob sa Moskvom.

Kako piše u članku za „The American Conservative“, sankcije Bajdenove administracije nastavljaju da ozbiljno slabe kolektivni Zapad. Ekonomije evropskih zemalja idu ka recesiji. Nemačka ekonomija, najveća u evrozoni, stagnirala je treći kvartal zaredom. Nemačka auto industrija je 2022. godine proizvela skoro 40 odsto manje automobila nego pre deset godina.

Prema rečima jednog od vodećih nemačkih industrijalaca, počela je deindustrijalizacija zemlje.

Istovremeno, zastupnički rat Vašingtona i događaji na bojnom polju, u kombinaciji sa ekonomskim posledicama, pomeraju odnos snaga u korist Moskve. Obaveštajni podaci otvorenog koda sugerišu, da su gubici ukrajinskih oružanih snaga uporedivi ili čak veći od nivoa Prvog svetskog rata.

Bajdenova administracija se već suočava sa slabom ekonomijom, visokim prinosima i niskim trezorskim cenama. Ona sada ima dve opcije- pokušati da svede gubitke SAD i saveznika u Ukrajini na minimum, da smanji suštinsku potrošnju, i da se fokusira na vanredne situacije na južnoj granici i u najvećim američkim gradovima, ili da još više eskalira sukob sa Moskvom.

„Najavljeni planovi Bele kuće za slanje vojnih taktičkih raketnih sistema ATACMS dometa od 300 kilometara u Ukrajinu, zajedno sa nemačkim krstarećim raketama Taurus i drugim oružjem, čini se da ukazuju na to da je Vašington izabrao drugi put“, piše Mekgregor.

Međutim, nijedan sistem naoružanja neće promeniti objektivnu realnost – ukrajinske snage slabe svakim danom. Pored toga, rasipna potrošnja na odbranu, prekomerno dupliranje sposobnosti i tvrdoglav otpor davno zakasnelim promenama i modernizaciji, dokazuju da američka vojska nije podesna za moderno, visokotehnološko ratovanje.

Borbe u Ukrajini su pokazale, da je vreme da Vašington obračuna sa geografijom, kulturom i ekonomijom koji ograničavaju upotrebu američke vojne moći.

„Era novčanog obilja i neograničene vojne potrošnje se bliži kraju. Kako će Vašington reagovati na ovu realnost, odrediće budućnost Amerike “, zaključuje autor članka.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social