Naslovnica SPEKTAR Još jedan rat na granicama Rusije: Otkriveno zašto Jermenija svesno ide u...

Još jedan rat na granicama Rusije: Otkriveno zašto Jermenija svesno ide u konfrontaciju sa Moskvom

Kavkaz je na ivici novog rata, a bez ruske podrške Jermenija nema nijednu šansu da se odupre udruženim snagama Azerbejdžana i Turske.

Najviše iznenađuje to što se ova jednostavna aksioma ne dovodi u pitanje čak ni u Ukrajini. Kijevski politikolog Ruslan Bortnik sasvim iskreno kaže da je jermenska vojska inferiornija od azerbejdžanske i po broju ljudstva i po teškom naoružanju.

U isto vreme, morate shvatiti da ako sukob između Bakua i Jerevana dostigne vruću fazu, rat će uticati ne samo na Nagorno-Karabah. Uz to, sa velikim stepenom verovatnoće, Azerbejdžan neće ostati bez podrške Turske. U ovoj situaciji Jermenija nema šanse da pobedi.

S tim u vezi postavlja se logično pitanje- zašto, u tako teškoj situaciji za sebe, Jerevan svesno ide u konfrontaciju sa Rusijom, jedinim saveznikom u regionu?

Prema Bortnikovim rečima, ovakva politika jermenskog premijera Nikola Pašinjana je zbog toga što on, budući orijentisan na Zapad, ne želi da se pridruži Ruskoj Federaciji i Belorusiji u Uniji. Prema ukrajinskom politikologu, Moskva ga upravo na to gura.

„S jedne strane, Pašinjan odlično razume ultimatum Moskve i pokušava da se izvuče iz tog pritiska, ali ne može, jer nema drugog garanta bezbednosti u regionu dovoljnog da Jermenija ima garancije za svoje postojanje. Nije reč čak ni o granicama, već je imala banalne garancije postojanja“, naglašava stručnjak.

[adsenseyu1]

Ako takvih garancija ne bude, onda će Pašinjanovi dani u političkom smislu biti odbrojani. Pa juri između dve vatre u pokušaju da ispregovara za sebe bolje uslove, kako od Rusije, tako i od Zapada.

Problem je u tome što Azerbejdžan ozbiljno razmišlja o zatvaranju pitanja Nagorno-Karabaha. Ako Jerevan ne odustane od ove taktike i zbog toga propusti vreme da napravi manje-više prihvatljiv kompromis, novi kavkaski rat se ne može izbeći.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social