Naslovnica U FOKUSU Makron gasi društvene mreže

Makron gasi društvene mreže

       

Nakon policijskog ubistva Naela M. 27. juna, neredi su zahvatili Francusku, što je rezultiralo štetom od milijardu evra, pri čemu su mnogi sukobi koordinisani preko društvenih mreža kao što su Snepčet, TikTok ili Instagram

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji se bori da obuzda još jedne nasilne proteste širom zemlje, sastao se u utorak sa gradonačelnicima i predložio ideju da se reguliše ili ograniči pristup društvenim mrežama, u zavisnosti od zavisnosti od odluke.

Nakon policijskog ubistva Naela M. 27. juna, neredi su zahvatili Francusku, što je rezultiralo štetama od milijarde evra, zbog čega su mnogi sukobi koordinisani preko društvenih mreža kao što su Snepčet, TikTok ili Instagram, prenosi „Euraktiv“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Kako prenosi francuski mediji, Makron je u utorak rekao da „kada stvaraju izmaknu kontrolu, možda će neko morati da regulišete ili manji pristup društvenim mrežama“.

Govorilo se i o tome da francuska vlada razmatra smanjenje pristupa internetu.

Ipak, Ministarstvo unutrašnjih poslova je to u nedelji u tvitu nazvalo „lažnim veštima“.

[adsenseyu1]

AFP je isto preneo da je to lažna vest i objasnivši da je to „tehnički neizvodljivo i nezakonito u Francuskoj“.

Ulični nemiri u Francuskoj jenjavaju, ali ne i podele u društvu, posle policijskog ubistva 17. godišnjeg tinejdžera Naela M.

Sa jedne strane, francuski ekstremni desničar Žan Mesiha, inicirao je uspešnu, ali kontroverznu kampanju prikupljanja sredstava za porodicu policajaca optuženog za ubistvo dostavljača pice marokansko-alžirskom poreklu. Vrlo brzo je objavio da se obustavlja kampanju u kojoj je prikupljeno 1.636.240 evra.

„BFM TV“ navodi da je Mesiha pod pritiskom najavio obustavljanje svoje kampanje i odustajanje od namere da podnese tužbu zbog klevete protiv Naelove porodice.

Porodica ubijenog Naela podnela je tužbu navodeći da je grupno finansiranje porodice okrivljenog policajca zasnovano na tome da bi se žrtva kriminalizovala i obezbedila podrška javnosti za policajca koji je prenosio AP.

Sa druge strane, neposredno pre nego što ga je Mesiha potvrdio da obustavlja kampanju, protiv njega je poslanik iz redova francuskih socijalista Artur Delaporte iz Kalvadosa podneo tužbu, osporavajući kampanju pravni leg.

Mesiha, rođen u Egiptu, žestoki kritičar migracije iz Afrike, bivši je zvaničnik ultradesničarske partije „Nacionalno okupljanje“ Marin Le Pen, iz kojeg je kratko prešao u drugu, novoosnovanu stranku i krajnje, a potom i države.

Premijerka Elizabet Born upozorila je da prikupljanje novca za porodicu zatvorenog policajca nije doprinelo smirivanju situacije, baš kao i ministar pravde Erik Dipon-Moreti, koji je na radiju „Frans Inter“ upozorio na moguću instrumentalizaciju celog slučaja.

Talas žestokog nasilja buknuo je širom Francuske kao gnevna reakcija omladine iz predgrađa i urbanih stambenih projekata za siromašne, protiv francuske države koju mnogi mladi ljudi imigrantskih korena optužuju za sistemsku diskriminaciju.

Iako se činilo da je i noćas, drugu noć u nizu nastavljen pad intenziteta nasilja, pojavili su se izveštaji da je u nedelju u Marseju poginuo 27-godišnji muškarac.

Lokalno tužilaštvo je u utorak otvorilo istragu za „smrt izazvanu udarcima i upotrebom ili pretnjom oružjem“, javio je i list „Marseljez“, naveo da je verovatan uzrok bio smrt 27-zvanog udarca u grudnu košulju. projektila“ , moguće šok bombom koje francuska policija rutinski koristi za suzbijanje nereda.

(RT)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]