Naslovnica U FOKUSU Neuspeh: Ne probijaju ni prvu liniju odbrane

Neuspeh: Ne probijaju ni prvu liniju odbrane

       

Oružane snage Ukrajine su po treći put krenule u kontraofanzivu i to uoči samita NATO-a, koji će biti održan u Vilnjusu od 11. do 12. jula.

„Juče je bila očigledna činjenica da su pre samita NATO-a u Viljnusu pokrenuli treći talas kontraofanzive, isto na Zaporoškom pravcu. Sada sve gori, od Dnjepra do granice koja spaja Zaporošku oblast i DNR“, rekao je savetnik lidera Donjecke Narodne Republike Igor Kamakovski u emisiji „Salavjov lajv“.

Međutim, akcije ukrajinske vojske su neuspešne, Oružane snage Ukrajine (OSU) ne mogu da probiju ni prvu liniju ruske odbrane, ocenio je Kamakovski.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Pritom, dodao je savetnik Denisa Pušilina, u pravcu Luganska Ukrajina vrši udare koji će da skrenu pažnju ruske vojske na taj deo fronta, a u blizini Avdejevke ukrajinske trupe se „bore da poboljšaju svoju poziciju“.

Ukrajinska ofanziva na južno-donjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu počela je 4. juna, a glavni udar Oružanih snaga Ukrajine usmeren je na Zaporošku oblast. Kijev je u borbu poslao brigade koje je obučavao NATO i koje koriste zapadnu opremu i naoružanje.

Ukrajinske trupe su od početka takozvane kontraofanzive, od 4. juna, izgubile oko 2.500 jedinica različitog naoružanja na svim linijama fronta, rekao je ranije ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

[adsenseyu1]

„Samo na južnodonjeckom, zaporošskom i donjeckom pravcu, gde Oružane snage Ukrajine neuspešno napadaju, uništeno je 15 aviona, tri helikoptera, 920 oklopnih vozila, uključujući 16 tenkova ‘leopard“, naveo je ministar.

„To je skoro 100 odsto tenkova ovog tipa koje su isporučile Poljska i Portugalija“, precizirao je.

Bez obzira na značajne gubitke, ukrajinsko rukovodstvo zahteva od komande Oružanih snaga Ukrajine da nastavi ofanzivu, kazao je Šojgu i objasnio da ih na to primorava Zapad.

(RT)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]