LUKAŠENKO: Svet će biti podeljen – Sledeća borba počeće na ovom mestu

Sledeći okršaj u borbi za preraspodelu sveta biće u Srednjoj Aziji, simptomi toga su se već pojavili, smatra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Amerikanci hoće da dominiraju… žele unipolarni svet, a one koji dižu glavu bombarduju… Razlog je nastanak novih odnosa u svetu – multipolarnosti. Danas se vodi borba ne samo za naš postsovjetski prostor, njegov evropski deo, danas je počela borba za Srednju Aziju, gde su i naše (bivše sovjetske) republike“, rekao je Lukašenko povodom Dana nezavisnosti zemlje.

On je naglasio da je nakon masovnih protesta u Kazahstanu ranije ove godine upozoravao na opasnost od destabilizacije situacije u Uzbekistanu.

„Pogledajte – Republika Karakalpakstan… navodno nešto nije navedeno u ustavu i sada se ona podigla. Ne, počeli su da uzdrmavaju Uzbekistan. I danas se već izjavljuje da su tamo stranci umešali ruke. Oni neće otići iz Kazahstana. Tamo je situacija komplikovana“, rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, „Srednja Azija se, kao i mi, našla između dve vatre: s jedne strane su Evropljani i Amerikanci, sa druge – Kina koja u veoma pomaže Srednjoj Aziji da opstane. Ovaj okršaj će biti u Srednjoj Aziji u najskorije vreme, simptomi toga su se već pojavili“, zaključio je beloruski predsednik.

On je naglasio da će „svet biti podeljen“.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune