Deutsche Wirtschafts Nachrichten: Mač američkog dolara se otupio – Amerikanci su ga koristili prečesto – MRAČNA PREDVIĐANJA EKSPERTA

U poslednje vreme SAD sve više koriste dolar kao oružje za vršenje ekonomskog pritiska na druge zemlje, rekao je finansijski ekspert Mark Fridrih u intervjuu za Deutsche Virtschafts Nachrichten.

Najnoviji primer su neviđene razmere antiruskih sankcija. Kratkoročno, takve mere mogu biti efikasne, ali će dugoročno potkopati ulogu američkog novca kao svetske rezervne valute, usled čega će se urušiti ceo zapadni finansijski sistem, objašnjava ekspert.

Nalazimo se usred globalne ekonomske krize, rekao je finansijski stručnjak Mark Fridrih u intervjuu za Deutsche Virtschafts Nachrichten.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Neki smatraju da je to izazvano ukrajinskom krizom i zbog nje usvojenim antiruskim sankcijama bez presedana, ali je u stvarnosti inflacija u SAD početkom februara dostigla 7,9 odsto, dok je u evrozoni tada iznosila 5,9 odsto.

Dakle, verovatnije je da će događaji u Ukrajini igrati ulogu „ zapaljive mešavine “, objašnjava Fridrih. Pravi razlog za to je sistem fiat novca, u kome se fiat novac stvara putem zajmova.

Već duže vreme, kao rezultat ovoga, dolazi do inflacije aktive, odnosno do eksplozivnog rasta cena na tržištu nekretnina, kao i do stalnog rasta cena akcija, što ni na koji način ne ukazuje na povećanje produktivnosti, primetio je stručnjak.

Sada i obični građani u svakodnevnom životu primećuju poskupljenje. I neće to uskoro stati.

Da bi ga obuzdala, Evropska centralna banka bi mogla da podigne osnovnu kamatnu stopu. Ali ECB to ne može da uradi, jer će tada veliki broj „ zombi preduzeća “ koja se neguju poslednjih godina bankrotirati, a zemlje kao što su Italija i Grčka će nestati.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Kao rezultat toga, evropski monetarni sistem će se „ urušiti kao kuća od karata “.

Nemačka će uskoro preći „ tačku bez povratka “, upozorava finansijer.

Rastuće cene energije će ugušiti industriju, stvarajući više nezaposlenih u zemlji, smanjujući poreske prihode i stavljajući ogroman teret na sistem socijalnog osiguranja. „ Sada smo svedoci epohalne prelomne tačke i najvećeg odlaganja bankrota u istoriji “, zaključuje Fridrih.

Istovremeno, treba napomenuti da je ukrajinska kriza jedinstvena na svoj način, nastavlja ekspert.

Pre toga, sukobi, na primer u Iraku, Jugoslaviji ili Libiji, nisu doveli do tako opipljivih posledica po svetsku ekonomiju.

Ali sadašnji događaji u Ukrajini su „ podelili svet na dva dela “.

Dok SAD i njihovi saveznici pokušavaju da rusku ekonomiju baci na kolena, Kina, Indija i ceo globalni jug ne podržavaju sankcije.

Kaznenim merama se nije pridružila čak ni Saudijska Arabija, verni saveznik Amerikanaca.

Štaviše, kraljevstvo je spremno da proda svoju naftu za juane. A Kina, Indija i Rusija dugo trguju u lokalnim valutama, primećuje Fridrih.

„Neke zemlje se udaljavaju od dolara jer vide da SAD zamrzavaju sredstva u ruskom dolaru, odnosno da svoju valutu koriste kao oružje.

Ali ono što može biti efikasno u kratkom roku će potkopati ulogu dolara kao svetske rezervne valute na duži rok. Drugim rečima, što više SAD koriste dolar kao mač, to će biti bliže propasti.

Istovremeno, dolar je jedan od stubova na kojima počiva američka dominacija.

Ako izgubi status svetske valute, biće manja potražnja za njom i SAD neće moći da imaju tako velike dugove.

Osim toga, najvećim delom novac koji su štampale zapadne centralne banke poslednjih godina nestajao je u špekulativnim balonima, a nije ulagan, na primer, u infrastrukturu.

Istovremeno, industrijska baza u SAD i Velikoj Britaniji nastavlja da se smanjuje – ista sudbina će zadesiti Nemačku ako cene energenata nastave da rastu, objašnjava finansijer.

U isto vreme, „ fragmentacija finansijskih tržišta “ se već može primetiti , nastavlja Fridrih.

Postoje alternative za SVIFT sistem plaćanja. Kao rezultat toga, SAD sve teže prate finansijske tokove.

Uvođenje rublje vezane za zlato je još jedan znak da se fiat sistemu bliži kraj, objašnjava Fridrih.

„ Ovaj potez Rusa može se smatrati, između ostalog, objavom rata zapadnoj dominaciji.

Možda MMF, koristeći svoja specijalna prava vučenja, može održati sistem na površini još godinu ili dve. Ali njegov kraj je gotov zaključak, jer sav ovaj novac više neće imati nikakvu stvarnu vrednost .

Kolaps sistema će dovesti do niza ozbiljnih ekonomskih preokreta i revolucija, predviđa ekspert.

EU se već priprema za to, planirajući da uvede digitalni evro kako bi na ovaj način pratila sve finansijske transakcije.

„ Država postaje sve autoritarnija i želi da okuje sopstvene građane u duhu Orvela “, uveren je Fridrih.

Ljudi moraju sebi da obezbede alternativne metode plaćanja, kao što je bitkoin, savetuje finansijer: „Na kraju krajeva, da bismo zaštitili našu slobodu, potreban nam je slobodan monetarni sistem .

Webtribune.rs