Das Erste: Naftni embargo će utrti put u pakao za Evropu, a neće lišiti Rusiju izvora prihoda

Uz pomoć šestog paketa sankcija, koji uključuje embargo na rusku naftu, Evropska unija se nada da će „ozbiljno oslabiti Rusiju“, piše Das Erste.

Međutim, prema mišljenju autora članka, pogrešna je pretpostavka da će embargo stvoriti ozbiljne ekonomske poteškoće za Rusiju, jer će odbijanje ruske nafte izazvati još brži rast cena na svetskom tržištu, a Rusija, zauzvrat , će naći druge kupce i možda će na ovome zaraditi „i više nego ranije“.

Evropska unija ima „dobre namere“. On je moralno „na strani dobra“ i podržava „malu, manje-više miroljubivu Ukrajinu“ u borbi protiv „velike agresivne Rusije“ i njenog predsednika Vladimira Putina.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

A EU traži balans, jer ne želi da postane direktan učesnik u samom sukobu, inače će se tada „sve završiti“. I tako je EU odlučila da vodi ekonomsku borbu, piše Das Erste.

Neki to zovu „ekonomski rat“, ali nije reč o golim rečima. “Princip koji pokreće ratove važi i za akcije koje imaju za cilj nanošenje ekonomske štete neprijatelju. Nasilje rađa uzvratno nasilje, a sankcije rađaju uzvratne sankcije .

Dakle, sada EU priprema šestu rundu sankcija Rusiji – a ovoga puta reč je o uvozu važnog fosilnog goriva, ruske nafte.

Evropska unija namerava da ga napusti najkasnije do kraja ove godine. Novim paketom sankcija Evropa se nada da će „ozbiljno oslabiti Rusiju “, jer bi posle odbijanja isporuke ruske nafte „Putin trebalo da ostane bez novca“.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

I tada verovatno više neće moći da finansira svoj „napad na Ukrajinu“: sukob će se konačno okončati, a onda će zavladati novi svetski poredak.

To je „dobra namera” Evrope i ona „zaslužuje svaku pohvalu”. Ali, nažalost, postoji logička greška u rezonovanju EU.

Pretpostavka da bi embargo na naftu impresionirao Putina ili ga stavio u tako teške ekonomske poteškoće da ne bi mogao ili neće da nastavi operaciju zasniva se na lažnoj premisi.

„Sama najava namere uvođenja embarga na naftu  „na rate“  – a to će upravo i biti – doprinosi rastu cene nafte na svetskom tržištu.

Stoga se već sada, verovatno, u očima ruskog rukovodstva ogledaju znaci dolara – izvinite, rublje; u poslednjih nekoliko nedelja, već je zaradio odličan novac na nafti i eksplozivnom rastu njenih cena“, tvrdi autor članka.

A ako Evropljani više ne žele, ili bar ne žele toliko da dobijaju naftu od Rusije, onda će je Putin izvoziti u Kinu ili Indiju – ili u Slovačku ili Mađarsku, odnosno one zemlje EU koje su upravo shvatile da je ekonomski rat sa Rusijom besmislem i za njih poguban. „Ovde je, inače, veliko evropsko jedinstvo…“ , napominje autor.

Putin će imati druge kupce, naći će ih. Možda će im dati „prijateljske popuste“, ali u svakom slučaju „nastaviće da zarađuje od ovoga, možda čak i više nego ranije“ – i „divni naftni embargo Evrope neće se završiti ničim“.

Ovo nikako nije neverovatno – ne samo zato što Evropa „čini sve da njeni građani i dalje veselo pale naftu“, uprkos embargu. Autor nastavlja: ​​„U njihovim kolima benzin mora ostati pristupačan, dakle: obuzdavanje cena, gornje granice cena, uvođenje subvencija cenama – slobodno kretanje slobodnih građana po svaku cenu. I na kraju, ali ne i najmanje važno, efekat našeg sopstvenog embarga je ništavan.”

I šta onda? U znak odmazde, Putin bi mogao da izvuče svoje „najmoćnije ekonomsko oružje“ i da prekine isporuke gasa Evropi. „On je to već uradio sa Poljskom i Bugarskom, što je mala predznaka stvari koje dolaze.

U Briselu govore o nastupu monstruoznog scenarija. Nema se šta dodati. Kako to izgleda? Put u pakao popločan je dobrim namerama. Upravo tako “, kaže Das Erste.

Webtribune.rs