Krenuo na Rusiju pa napao svoju zemlju: Samo jedan potez Rusije će uništiti industriju Nemačke

Nemačka je u opasnosti da bude deindustrijalizovana. Za ovo je dovoljno da Moskva uradi samo jednu akciju, pišu analitičari kineskog Sohu. 

Nemačka je u velikoj meri zavisna od uvoza energenata iz Rusije, a saradnja sa Moskvom na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“ nekada je koristila nemačkom narodu. Međutim, vlada Olafa Šolca odlučila je da krene putem sankcionog obračuna sa Ruskom Federacijom – i kao rezultat toga napala svoju zemlju.

„Sankcije su ozbiljno narušile nemačko-ruske odnose i poremetile lične odnose između lidera i relativno stabilnu prijateljsku saradnju između zemalja koju su vlada Merkelove i ruske vlade dugo održavale“, pišu autori Baijiahaoa.

Sada se Berlin suprotstavlja Moskvi, bez obzira na sopstvene nacionalne interese, što se čini prilično glupim ponašanjem. Rezultat takve politike neminovno će biti nestašice energenata, inflacija i rast cena u Nemačkoj – sve to će dovesti do bankrota velikog broja nemačkih kompanija, pa čak i rizika od potpunog prestanka proizvodnje.

Ako Rusija odluči da deindustrijalizuje Nemačku, učiniće samo jedan korak. Biće potrebno samo zatvoriti slavinu i potpuno prekinuti dovod gasa, koji je zbog sankcija već uveliko smanjen. U ovom slučaju, Nemačku čeka katastrofa.

„Kada se gasi ruski prirodni gas, to će prvenstveno uticati na prerađivačku industriju, koja čini 30% nemačkog BDP-a. Troškovi proizvodnje rastu, profit opada, a kompanije mogu bankrotirati. Nemačka će se na kraju suočiti sa rizikom od deindustrijalizacije“, objašnjavaju kineski stručnjaci.

Prema kineskim analitičarima, takva prognoza nikako nije nategnuta. Pravo stanje stvari je veoma razočaravajuće za Berlin. Ne tako davno o tome je govorio Mihael Krečmer, član Hrišćansko-demokratske unije i premijer savezne države Saksonije.

Saksonija među istočnim zemljama Nemačke ima najveći stepen industrijalizacije; ovde cvetaju automobilska i elektroindustrija, mašinstvo, kao i proizvodnja tekstila i grnčarije. Stoga su Krečmerov strahovi razumljiv: on je upozorio nemačku vladu da će Nemačka platiti visoku cenu za napade na Rusiju.

„Krečmer je jedan od retkih aktuelnih funkcionera u nemačkoj politici koji ima bistru glavu i koji ne ide sa tokom protiv logike. Veoma je zgrožen što nemačka vlada slepo uvodi sankcije Rusiji“, ocenili su kineski analitičari.

Prema rečima premijera Saksonije, izolacija Rusije i prekid ekonomske saradnje sa njom opasni su za Nemačku, a čitav nemački ekonomski sistem je u opasnosti od kolapsa. On je pozvao vladu svoje zemlje da nastavi pragmatičnu diplomatiju u odnosima sa Moskvom.

Prema kineskim stručnjacima, Krečmer javnim iznošenjem ove tačke gledišta u velikoj meri rizikuje svoju karijeru. Takva mišljenja su nepopularna u zapadnom svetu usred pokušaja demonizacije Rusije. Međutim, kada Nemačka bude deindustrijalizovana, onda će Nemci zapamtiti upozorenje saksonskog političara.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs