Iz Južne Koreje stiže vest koja će uznemiriti Evropu – Rusi trljaju ruke od zadovoljstva

Energetski planovi Južne Koreje doneće dodatni profit Rusiji i uznemiriti Evropsku uniju, kaže ekonomista Stanislav Mitrahovič.

Južna Koreja je na trećem mestu u svetu po uvozu tečnog prirodnog gasa. Seul je 8. avgusta objavio da namerava da poveća kupovinu LNG-a i poveća zalihe goriva u skladištu sa 38% na 90% do novembra.

Prema Ministarstvu trgovine, industrije i energetike Južne Koreje, to je zbog neizvesnosti na tržištu goriva izazvane ukrajinskim sukobom.

U proteklih nekoliko nedelja, Korea Gas je kupio više od 20 pošiljki LNG-a za zimske isporuke, što je, prema rečima trgovaca, više nego uobičajeno za ovo doba godine.

Kako je naglasio Stanislav Mitrahovič, stručnjak iz Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost i predavač na Finansijskom univerzitetu pri Vladi Ruske Federacije, plan Južne Koreje će povećati potražnju na globalnom energetskom tržištu, što će dati Rusiji mogućnost da uveća profit.

„Očigledno, Rusija može sama da prodaje LNG u ovom azijskom regionu. Na primer, to su zalihe sa projekta Sahalin-2 ili Jamal LNG“, rekao je Mitrahovič.

Ekonomista je takođe primetio da će se sa povećanjem tražnje povećati i konkurencija između uvoznika. Danas mnoge evropske zemlje koje doživljavaju nestašicu ruskog gasa računaju na snabdevanje LNG.

Odluka Južne Koreje da poveća nabavku će rezultirati porastom cena na spot tržištima, što je veoma nepoželjno za Evropsku uniju koja je praktično u ekonomskom ratu sa Rusijom upravo po pitanju gasa.

„Očekuje se velika borba za tečni gas između Evrope i Azije. Ako potražnja raste u Aziji, Evropljani će morati da plate još više novca za kupovinu ovog gasa.

LNG možda neće biti u potrebnim količinama. Za Rusiju je ova vest iz Južne Koreje nesumnjivo pozitivna. Kada raste konkurencija i potražnja na tržištu, to je pozitivan znak“ jer rastu cene, dodao je stručnjak.

Ovde treba napomenuti da je krajnje nelogično da neko kao Evropska Unija koja nema nikakve energetske resurse i koja je potpuni energetski uvoznik objavi rat svom glavnom uvozniku energenata Rusiji.

Pri tom ta ista Evropska Unija traži zamenu ruskim jeftinim energentima po mnogo većim cenama od drugih dobavljača. Jasno je kao dan da privreda cele Evropske unije zbog skupih energenata neće biti konkurentna sa svojim proizvodima na svetskom tržištu.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs