Kineski ambasador u Rusiji: Zapad spremio scenario za Tajvan isproban u Ukrajini

Ambasador NR Kine u Ruskoj Federaciji Džang Hanhui, smatra da je kolektivni Zapad kopirao ukrajinski scenario u tajvanskom pitanju.

„Sjedinjene Države rade sve da bi stvorile haos u svetu, kako bi zadržale svoju hegemonističku poziciju! SAD su svojevremeno izazvale pet rundi širenja NATO-a na istok, izvele „revoluciju u boji“ u Ukrajini i maksimalno „odvele Rusiju u ćošak“ u sferi bezbednosti, što je na kraju dovelo do ukrajinske krize“.

„Kao inicijator i glavni podstrekač ukrajinske krize, Vašington, uvodeći sveobuhvatne sankcije Rusiji bez presedana, nastavlja da snabdeva Ukrajinu oružjem i vojnom opremom. Njihov krajnji cilj je iscrpljivanje i slamanje Rusije dugotrajnim vojnim akcijama i sankcijama“, rekao je diplomata.

On je dodao da Vašington na isti način pokušava da iskoristi Tajvan. „Sjedinjene Države koriste Tajvan kao adut, prenose čitav niz praksi testiranih na „ukrajinskom modelu“, na tajvansko pitanje, stalno „demonstriraju mišiće“ na pragu Kine, okupljaju razne antikineske grupe, a sada i otvoreno prelaze sve granice po pitanju Tajvana.

„Ovo se može posmatrati samo kao azijsko-pacifička verzija NATO „širenja na istok“. Sjedinjene Države pokušavaju da iskoriste istu taktiku protiv Kine da stvore krizu u Tajvanskom moreuzu da ometaju razvoj i uspon Kine, da se mešaju u njene unutrašnje stvari, da je iscrpe i obuzdaju kroz rat i sankcije“, smatra Hanhui.

Prema njegovom mišljenju, i ukrajinska kriza i poseta Pelosi Tajvanu su u duhu američke linije oživljavanja hladnoratovskog mentaliteta, obuzdavanja Kine i Rusije i izazivanja rivalstva i konfrontacije između velikih sila.

„Oni imaju hladnoratovski mentalitet i koriste hladnoratovske alate. Brojne činjenice dokazuju da su SAD pravi razarač međunarodnih pravila i svetskog poretka, izvor rastuće nestabilnosti i neizvesnosti u savremenom svetu“, tvrdi ambasador.

Kineski diplomata je dodao da su američki hegemonizam i politika moći postali najveći izazov napretku i mirnom razvoju ljudske civilizacije.

„Kina se snažno protivi ovakvoj pogrešnoj akciji hegemonije, zastrašivanja i uznemiravanja od strane Sjedinjenih Država. Nadamo se da će SAD shvatiti da hladnoratovski mentalitet i jednostrane sankcije neće dovesti ni do čega“.

„Na putu ka najvažnijem cilju naše nacije – ponovnom ujedinjenju otadžbine – kineski narod ima nepokolebljivu volju, čvrstu odlučnost, puno poverenje i svaku priliku da odbrani nacionalni suverenitet i nacionalno dostojanstvo. Umesto da uče iz svojih neuspešnih poteza iz Ukrajine, Sjedinjene Države su ga veštački povezale sa pitanjem Tajvana, a čeka ih još veći poraz“, rezimirao je Hanhui.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs