Američki ekspert: Kina ima plan, da brzim udarom onesposobi SAD a zatim zauzme Tajvan

Američki stručnjak za nacionalnu bezbednost veruje da je Kina osmislila šokantan plan da silom zauzme Tajvan, koji bi prvo uključivao masivan napad na Sjedinjene Države u duhu iznenadnog napada Japana 7. decembra 1941. godine.

Prema rečima prof. Orijane Skajlar Mastro, saradnice na Univerzitetu Stanford, Kina je odlučila da mora da udari SAD „teško i iznenada” kako bi ozbiljno onesposobila Ameriku i sprečila bilo kakav odgovor pre pokretanja invazije na Tajvan.

Mastro je rekla da Kina sve više gleda na rat sa Sjedinjenim Državama kao na neizbežan, i čak neophodan, kako bi se zauzeo Tajvan i dovela „odmetnuta provincija“ pod kontrolu Pekinga.

Ona je objasnila da Peking sada veruje da takođe mora da se bori protiv SAD, ako želi da ispuni svoj dugo planirani cilj invazije na Tajvan i „ponovnog ujedinjenja“ sa kopnom.

Mastro veruje da je najverovatniji način na koji bi se takav sukob odigrao, bio napad u stilu Perl Harbora na američke snage u regionu.

Svaki takav iznenadni napad, koji bi verovatno razbesneo većinu Amerikanaca uprkos našoj trenutnoj političkoj podeli, bio bi osmišljen da uništi što je moguće više ofanzivnih američkih vojnih kapaciteta u Indo-pacifičkom regionu, kako bi se odvratile operacije koje imaju za cilj zaustavljanje ili skretanje kineske invazije na Tajvan.

„Radi se o snažnom i ranom udaru, pre nego što Sjedinjene Države daju odgovor“, rekla je Mastro za „The Sun“

Posle Pelosijeve posete, Kina je pokrenula velike vojne vežbe i sada je u suštini postavila pomorsku blokadu oko Tajvana.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs