Naslovnica SPEKTAR Kijev dobio loše vesti pred kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine

Kijev dobio loše vesti pred kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine

Ukrajinske snage imaju velike gubitke, dok pokušavaju da ispitaju ruske položaje. O tome piše „Forbsov“ analitičar, Dejvid Aks. 

Nije tajna da ukrajinske snage ovog proleća, planiraju da pokrenu masovnu kontraofanzivu. Borbene grupe već pokušavaju da izvrše izviđanje na snazi, ali, kako napominje autor, ove borbe su izuzetno skupe za Oružane snage Ukrajine.

Pored toga, operacije naglašavaju opasnosti, bilo kakvog pokušaja Kijeva da pređe sa defanzive na ofanzivu.

Od prošle jeseni, kijevske snage su se uglavnom borile u defanzivi sa pozicija za koje su se pripremale mesecima. Da bi napredovali, moraju napustiti ove položaje i izložiti se ruskoj vatri. Naročito tamo gde je teren ravan i otvoren. Istovremeno, očekuje se da Oružane snage Ukrajine planiraju udar u južnom pravcu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Leva kuka iz Zaporožja, koja vodi na jug do Crnog mora, a zatim skreće na zapad do ušća Dnjepra, mogla bi da „preseče” rusku vojsku na dva dela, i pripremi ukrajinsku vojsku za mogući napad na Krim, piše analitičar.

Možda se upravo ovim planom može objasniti nedavna aktivnost ukrajinske 128. brdske brigade, raspoređene južno od Zaporožja. Međutim, operacije koje sprovodi ova veza, donose loše vesti za Kijev, napominje Aks.

[adsenseyu1]

„Kao rezultat ovih operacija, čini se da je mnogo ukrajinskih vojnika povređeno ili ubijeno. Aktivno izviđanje 128. brdske brigade i obližnjih teritorijalnih brigada, našlo se pod razornom ruskom vatrom u pravcu sela Rabotino – oko pet milja južno od južne linije fronta. Ukrajinci su za sobom ostavili najmanje četiri holandska oklopna transportera IPR-765- dva izgorela, još dva oštećena“, navodi se u članku.

Kako je napomenuo autor, ukrajinska vojska je krenula u napad usred belog dana, a ruski dronovi su pratili njihovo kretanje. U takvim uslovima, IPR-765 se pokazao kao laka meta. Autor takođe naglašava, da u svakoj ofanzivi najveće gubitke snosi napadačka strana.

Prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku, Oružane snage Ukrajine nemaju ni brojčanu nadmoć, ni dovoljnu artiljerijsku podršku. Najverovatnije, Kijev sada čeka da nove brigade konačno dobiju tenkove i drugu opremu zapadne proizvodnje.

„Ukrajinski obaveštajci sugerišu, da je kontraofanziva u toku“, kaže Dejvid Aks. „Čim stigne veliko ukrajinsko pojačanje, napad je neizbežan.“

Webtribune.rs

[adsenseyu4]