Kakav šok: 644 kilometra u unutrašnjosti Zemlje pronađen okean 3 puta veći od svih mora ukupno

fgerfdgfd

Nakon nekoliko decenija teoretisanja i raspravljanja o mogućnostima, naučnici su konačno naveli da su otkrili veliki okean ispod omotača Zemlje i oni ukazuju na to da je to rezervoar koji može da napuni okeane na Zemlji tri puta.

Ovo neverovatno otkriće ukazuje na to da je voda na površinu došla iz unutrašnjosti Zemlje kao deo „ciklusa vode na planeti“, što suzbija teoriju po kojoj je voda na Zemlju dospela preko ledenih kometa pre nekoliko miliona godina.

Naučnici danas saznaju sve više o sastavu planete i što više saznaju, to tačnije postaju prognoze o klimatskim promenama, vremenu i nivou mora pošto je to sve povezano sa tektonskom aktivnošću.

Studiju su sproveli istraživači i geofizički naučnici iz SAD i Kanade koji su koristili podatke sa brojnih seizmometara širom SAD kako bi „osluškivali“ kretanja omotača i jezgra Zemlje.

Dakle, istraživači sada veruju da je voda došla iz unutrašnjosti planete zahvaljujući geološkoj aktivnosti.

Članak objavljen u žurnalu Nature navodi da su istraživači otkrili mali dijamant koji ukazuje na postojanje ogromnog vodenog rezervoara ispod omotača Zemlje, oko 600 kilometara ispod površine.

Vodeći autor studije, Grejem Pirson, član Univerziteta u Alberti u Kanadi, rekao je: „Jedan od razloga zašto je Zemlja dinamična planeta jeste prisustvo vode u njenoj unutrašnjosti“.

Nakon brojnih studija i složenih proračuna, istraživači sada veruju da se ogroman bazen vode nalazi u tranzicionoj zoni između gornjeg i donjeg omotača, negde između 400 i 660 kilometara ispod površine.

Webtribune.rs