Naslovnica IZA OGLEDALA U Kini ispod tarimske pustinje otkriven zastrašujući skriveni okean

U Kini ispod tarimske pustinje otkriven zastrašujući skriveni okean

[adsenseyu3]

tarimski-basen-kina-pustinja

[adsenseyu2]

Kineski naučnici su otkrili ogromni skriveni okean u provinciji Sinkjang, ispod Tarimskog basena, koji važi za jedno od najsuvljih mesta na planeti.

Međutim, izveštaji ukazuju na to da bi količina slane vode koja leži ispod ovog basena mogla desetostruko prevazići količinu vode koja se nalazi u Velikim jezerima, svim jezerima zajedno!

The International Business Times navodi sledeće:

Naučnici pretpostavljaju se ovaj podzemni okean formirao zahvaljujući okolnim visokim planinama sa kojih je voda, nastala otapanjem snega, otekla ispod Tarimskog basena. “To je zastrašujuća količina vode”, rekao je profesor Li Jan koji je predvodio istraživanje na Kineskoj akademiji nauka, pri Institutu za ekologiju i geografiju u Urumčiju, prestonici Sinkjanga. “Ljudi se nikada ranije nisu usuđivali ni da zamisle koliko bi vode moglo biti ispod peska. Naša definicija pustinje mora da se promeni.”

[adsenseyu4]

Tarimski basen je najveći kontinentalni basen na svetu, koji istovremeno predstavlja i mesto gde se nalazi najveća pustinja u Kini, pustinja Taklamakan. Ova pustinja leži u centralnom delu basena i smatra se da je to po veličini druga pustinja u svetu čiji se izgled menja usled vetrom izazvanog kretanja pustinjskog peska.

Neočekivano otkriće

Tim profesora Lija je sasvim slučajno otkrio vodu ispod peska. Ono što su oni zapravo tražili bio je ugljen-dioksid. U nekim područjima može da dođe do apsorbovanja ugljen-dioksida i naučnici ispituju takva mesta, poznata kao “skladišta ugljenika”, kako bi bolje razumeli klimatske promene. Lijev tim je otkrio da se već 10 godina ugljen-dioksid “skladišti” u ovom basenu, ali nije bilo poznato zašto.[adsenseyu6]

https://youtu.be/7xybWEAxcrg

Naučni tim je prikupio preko 200 uzoraka podzemne vode sa različitih lokacija u pustinji, a poređenjem količine ugljen-dioksida u uzorcima vode sa količinom ugljen-dioksida u vodi nastaloj otapanjem planinskog snega, naučnici su utvrdili koja je količina vode sa planine otekla u basen.

Li je izjavio da bi njegov tim i on rado sarađivali sa drugim naučnim timovima u potrazi za sličnim “okeanima” koji možda postoje ispod drugih velikih pustinja. On je rekao da je vrlo verovatno da se pronađe velika količina vode ispod pustinja jer, kako je njegov tim proračunao, količina ugljenika koja može da se nađe u “okeanima” može da iznosi i bilion tona, što je upravo ona količina ugljenika koja nedostaje na površini.

Webtribune.rs

[adsenseyu1]