Naslovnica IZA OGLEDALA IRSKO PLEME DANUA, nadljudska rasa sa neverovatnim natprirodnim moćima vladala pre 4.000...

IRSKO PLEME DANUA, nadljudska rasa sa neverovatnim natprirodnim moćima vladala pre 4.000 godina

[adsenseyu2]

Nuada-Argetlam irska vitez

Kada sam došao u Irsku da živim, za tren oka sam se zaljubio u maglovite pejzaže i raštrkane drevne ruševine. Zaintrigiran, zaronio sam u senovito područje irske mitologije. Tada sam prvi put čuo za Tuade Danona (Tuatha de Danann).

Ko su bili Tuade Danona?

Tuade Danona se prevodi kao „pleme Danua“. Naučnici su se složili, iako nije dokazano, da je Danu bilo ime njihove boginje, a ja verujem da su tako nazivali svog vođu ili mesto odakle su došli.

Oni su bili nadljudska rasa obdarena neverovatnim natprirodnim moćima koja je vladala Irskom pre 4.000 godina. Priča se da potiču iz četiri mitska severna grada: Murije, Gorije, Falijasa i Finijasa, najverovatnije lociranih u Lohlanu, Norveškoj.

[adsenseyu1]

U „Knjizi o invazijama“ (u originalu Lebor Gabála Érenn) govori se da su došli u Irsku vozeći se u „letećim tanjirima“ okruženi „tamim oblacima“.

U kasnijoj verziji priče je prepravljeno da su došli brodovima, a da su tamni oblaci dolazili sa zapaljenih brodova kao upozorenje da nameravaju da ostanu. Jasno je da su monasi prepravili ovu priču kako bi načinili nešto što je njima smisleno.

Tako dolazimo do prve dileme. Da li da verujemo da su došli s neba ili brodovima preko mora?

Kako su Danoni izgledali?

Definitivno su izgledali drugačije nego tadašnji mali i tamni Irci. Danoni su opisani kao visoki, crvene ili plave kose, plavih ili zelenih očiju i blede kože.

Prvi kiborg

Kako bi osvojili Irsku, Danoni su se borili protiv vladajućeg plemena. U Prvoj borbi Mojture, kralj Danona, Nuta Orgetlam je izgubio ruku. Preživeo je, ali je izgubio svoju poziciju.

[adsenseyu4]

U neobičnom razvoju događaja, lekar je zamenio njegov izgubljeni ud „srebrnom rukom“. Lekarov sin, uspeo je da ’uzgoji’ kožu i meso preko metalne ruke. Tako je kraljevstvo vraćeno Nuti uz svrgavanje njegove zamene, tiranina Brea.

Ovo je još jedan slučaj čudne, napredne ( da se usudimo da kažemo ’vanzemaljske’?) tehnologije. Suočili smo se sa jednom od prvih prostetičkih, robotskih ruka, koja je napravljena pre 4.000 godina.

Dakle, bogovi ili vanzemaljci?

Za nekoga ko to nikad nije video, čak i avion koji prenosi putnike u daleku zemlju deluje kao moćna magija…isto kao i prekidač za svetlo, televizijski ekran ili mobilni telefon. Avion postaje leteći brod, televizijski ekran – vizija, telefon postaje kamen koji govori ili proročanstvo poreklom od Boga. Oni koji upravljaju takvom magijom moraju biti bogovi…izgledaju kao bogovi, visoki sa crvenom kosom i plavim očima…rukuju opasnim i moćnim oružjem, a usput su i mudri, lepi i neustrašivi.

’Magija’ Danona se može objasniti, mada ne i dokazati, tehnologijom koju lokalna populacija nije mogla da razume. Da li su je napravili ljudi ili vanzemaljci, ostaje nepoznato. Ja verujem da nismo sami u velikom kosmosu i da nas je ipak posetio neko iz dalekog sveta ili dimenzije.

Stručnjaci insistiraju da manjak fizičkih dokaza opovrgava postojanje Tuade Danona. Ipak, toliko priča koje postoje o njima, za mene su dovoljan dokaz. Najviše me, moram priznati, privlači ta aura mističnosti koja okružuje ove nedostižne ljude.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]