Naslovnica IZA OGLEDALA Naučnici došli do neverovatnog saznanja: Mi živimo u ogromnom balonu

Naučnici došli do neverovatnog saznanja: Mi živimo u ogromnom balonu

kosmos

[adsenseyu2]

Prema najnovijim istraživanjima, pre 10 miliona godina jezgro Supernove je eksplodiralo kao kokica i raspršilo se u ogroman balon u svemirskom međuprostoru u kojem se i danas nalazi Zemlja.

Naučnici su skoro 100% sigurni kako se Sunčev sistem, zajedno sa Zemljom, nalazi unutar velikog ’balona’.

Prema najnovijim istraživanjima, pre 10 miliona godina jezgro Supernove je eksplodiralo kao kokica i raspršilo se u ogroman balon u svemirskom međuprostoru u kojem se i danas nalazi Zemlja, koja je prema proračunima stara 13,5 milijardi godina.

Ovo područje u obliku kikirikija, nazvano još i ’lokalni balon’, prečnika oko 300 svetlosnih godina, daje saznanje zašto se u svemiru u našoj blizini nalaze prilično male količine gasova i prašine, piše Dejli mejl.

Prve teorije o ovakvom ograničenom prostoru su se pojavile još sedamdesetih godina, ali naučnici nisu mogli da ih potvrde.

[adsenseyu4]

Prvi korak ka tom otkriću bila je činjenica da se u našem sistemu nalazi puno manje čestica gasova i prašine negu u ostatku svemira.

Ključno otkriće koje je navelo naučnike na ovaj zaključak jeste odsustvo opasnih X-zraka, koje je, prema tvrdnjama naučnika, sila izbacila iz međuzvezdanog prostora tokom eksplozije Supernove.

Te sile su kreirale balon ispunjen toplim vazduhom koji se i dan-danas nalazi oko Zemlje.

Radi ispitivanja teorije, naučnici sa Univerziteta u Majamiju su lansirali raketu u decembru 2012. godine iz Novog Meksika.

Raketa koja sa sobom nosi rendgenski detektor DLX, dostigla je brzinu od 260 km/h i provela punih 5 minuta u prostoru iznad atmosfere.

Rendgenski detektor je otkrio da je čak 40% mekih X-zraka poreklom iz Sunčevog sistema, dok je ostatak morao nastati iz ’lokalnog balona’ nakon eksplozije Supernove.

Profesor Masimilijano Galeaci, koji je vodio istraživanje, rekao je kako je ovo značajno otkriće jer u velikoj meri utiče na razumevanje područja galaksije koja se nalazi u blizini Sunca i najverovatnije će poslužiti kao osnov budućih teorija o strukturi galaksije.

Galeaci sa svojim timom planira novi let detektora DXL u decembru 2015. godine, koji će uključivati i neke dodatne detektore.

(Webtribune.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]