Naslovnica SPEKTAR Hipersonične rakete Cirkon na 250 kilometara od obale SAD!

Hipersonične rakete Cirkon na 250 kilometara od obale SAD!

Najnovija fregata ruske ratne mornarice Admiral Gorškov, nosač hipersoničnih raketa Cirkon, stigla je u Havanu, glavni grad Kube. Prateći fregatu, na manje od 250 km od obale Sjedinjenih Država, pojaviće se nuklearna podmornica Kazan sa vođenim raketnim naoružanjem.

Havana je posetu ruskih ratnih brodova objasnila istorijski prijateljskim odnosima između zemalja. Ministarstvo odbrane Kube je istaklo da brodovi ne nose nuklearno oružje, tako da njihov boravak ne predstavlja pretnju po region.

Predviđeno je da luku Havana posete fregata Admiral Gorškov, nuklearna podmornica Kazan, tanker Akademik Pašin i spasilački tegljač Nikolaj Čiker. Ruski mornari će obaviti ljubazne posete komandantu Kubanske mornarice i guverneru Havane i posetiti istorijske i kulturne znamenitosti.

“Po dolasku u luku Havana, sa jednog od brodova biće ispaljen 21 pozdrav u znak dobrodošlice, na šta će odgovoriti artiljerijska baterija Revolucionarnih oružanih snaga iz tvrđave San Karlos de la Kabanja”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kube.

Višenamenski brod „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ primljen je u sastav Ratne mornarice 2018. godine. Naoružan je hipersoničnim projektilima Cirkon, za koje je prošla modernizaciju 2021. godine, i drugim vođenim raketnim naoružanjem.

Fregata je dizajnirana da rešava probleme u morskim i okeanskim zonama na velikim udaljenostima i može da nanese ciljane i snažne udare protiv svih protivničkih meta na moru i na kopnu.

Vreme leta Cirkona od Kube do ciljeva u Sjedinjenim Državama može potrajati nekoliko desetina sekundi. U Vašingtonu se na posetu gleda kao na demonstraciju snage usred rastućih tenzija zbog ukrajinske krize.

(TV Front)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social