Naslovnica SPEKTAR Sprema li nam se nova Kubanska kriza?!

Sprema li nam se nova Kubanska kriza?!

Dolazak ruske raketne fregate Admiral Gorškov i napadne nuklearne podmornice Kazanj klase Jasen M u Karipsko more i posetu Kubi ustalasala je ponovo hladnoratovsku priču iz oktobra 1962. godine kada je nekadašnji Sovjetski Savez na tom ostrvu kojim je vladao suvereno do 2016 godine Fidel Kastro postavio interkontinetalne balističke rakete SS-4 Serb i PVO rakete SA-2.

Sada, po drugi put, ponovo oživljava ta priča o postavljanju raketa u dvorište SAD. Inače prvi put posle 1962. godine ova ideja pojavila se u ruskim medijima 2021. godine kada se prvi put progovorilo o takvoj ideji. Sve se odigralo par meseci pre nego što je počeo rat u Ukrajini.

Izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o ruskom asimetričnom odgovoru na dvanje preciznog oružja Ukrajini za građanje teritorije evropskog dela Rusije poklopila se sa najavom i realizacijom posete tri broda Sverne flote RM.

To ne bi bilo ništa neobično da raketna fregata Admiral Gorškov i napadna nukelarna podmornica Jasen M ne nose mornaričke hiperzvučne rakete tipa “Cirkon”.

Ruski mediji u žaru propagande su 2022. godine prvi put govorili o ponovnom vraćanju ruskih raketa u američko dvorište. Tada su spomenute bile dve lokacije osim Kube tu je bila i Venecuela kao najodaniji saveznik Moskve na tlu Južne Amerike.

Tada se spominjala ponovo Karipska kriza broj 2 samo što umesto balističkih raketa u obzir dolazi hipersonično oružje. Tog 14. decembra 2021. autor ovog teksta je zapisao:

“Vest da je Rusija odlučila da razmesti nukelarne snage u Evropi?!, a posebno da je ruska strateška trijada u pripravnosti izazvala je popriličnu uznemirenost na Zapadu, a bogami i u samoj Rusiji, gde su pojedini mediji dočekali ovu vest sa tezom da li je moguće ponoviti “Karipsku krizu” broj 2 kao što je bilo 1962. da Rusija razmesti svoje nuklearne kapacitete bliže SAD.

Tu se za mlađe čitaoce misli na onih 13 dana oktobra daleke 1962 kada su SAD i Sovjetski Savez bili na korak od nukelarnog rata zbog razmeštaja balističkih raketa SS-4 na Kubi.

Sada SS-4 nema više u operativnoj upotrebi, odavno, ali su zato stigle hipersonične rakete koje poseduje i Rusija i SAD koje već uveliko razmišljaju da ih razmeste u istočnoj Evropi blizu granice sa Rusijom, jer ovako i onako sporazum INF koji se dotiče raketa srednjeg dometa, a koji je potpisan 1987. više i ne postoji sa čime je otvorena nova trka u naoružanju, a svet postao značajno nebezbedno mesto.

Rusija, posebno Ministarstvo odbrane Ruske Federacije smatra da što su takvi sistemi bčiži granicama Rusije, to su rizici od destabilizacije, i pojave nove krize sve veći i da se ona može uporediti sa nekadašnjom karipskom krizom.

Podsetimo, 1961. godine SAD su na tursku teritoriju prvo rasporedile rakete Jupiter, što je omogućilo nuklearni udar na Moskvu za 10 minuta od momenta lansiranja rakete da pogodi cilje. Amerikanci su ranije takođe rasporedili rakete srednjeg dometa u Italiji i Velikoj Britaniji.

Kao odgovor na ovu direktnu pretnju samom postojanju SSSR-a sledeće, 1962. godine, sovjetske balističke i taktičke rakete sa nuklearnim bojevim glavama poslate su na Kubu, odakle su mogle da gađaju ceo američki srednji zapad i istok.

Saznavši za ovo, Vašington je izveo pomorsku blokadu Kube i ozbiljno je nameravao da

bombarduje ovo ostrvo, a zatim sprovede vojnu operaciju u punom obimu. Dve supersile su se našle na ivici da između sebe započnu nuklearni rat.

Rezultat sovjetske operacije „Anadir“ bilo je međusobno povlačenje raketa srednjeg dometa obe strane: iz Turske i sa Kube. Moskva je još jednom ubedljivo pokazala Vašingtonu da će sa SSSR -om morati da se računa.

(TV Front)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social