Naslovnica SPEKTAR Evropa na ivici rata: Nuklearno naoružanje se raspoređuje u Poljskoj?!

Evropa na ivici rata: Nuklearno naoružanje se raspoređuje u Poljskoj?!

Evropa i svet su sve bliži opštem ratu. Sajt „Politiko“ preneo je da se SAD spremaju da pošalju dodatne vojne savetnike u svoju ambasadu u Kijevu što je, kako se ističe, još jedna potvrda američkog angažmana u ovoj zemlji.

Dodaje se da ovo osoblje neće imati ulogu u borbama, već da će savetovati ukrajinsku vladu i vojsku, prema rečima portparola Pentagona general-majora Peta Rajdera.

Komentarišući ove informacije, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da i dalje nema plana o raspoređivanju NATO-a u Ukrajini, ali da saveznici „imaju pravo da pomognu“ ovoj zemlji i da to od NATO-a „ne čini deo konflikta“.

O prisustvu određenog broja instruktura sa Zapada u Ukrajini počelo je otvorenije da se govori posle poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona da nije isključeno da saveznici jednoga dana u ovu zemlju pošalju i svoje trupe.

Stoltenberg je nedavno takođe saopštio da je postignut sporazum da se u Ukrajini pošalje više sistema protivvazdušne odbrane, među kojima i raketni sistem „patriot“.

– NATO je verifikovao postojeće kapacitete u okviru Alijanse i postoje sistemi koji mogu biti dostupni Ukrajini – izjavio je šef Alijanse posle sastanka sa ministrima odbrane članica NATO-a na kome je video-konferencijom prisustvovao i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Istovremeno, poljski predsednik Andžej Duda je izjavio da je njegova zemlja spremna da rasporedi nuklearno naoružanje NATO-a, ukoliko Alijansa tako bude odlučila.

Kao objašnjenje za ovakav stav, Duda je istakao da Rusija sve više militarizuje svoju enklavu u Kalinjingradu i da prebacuje nuklearno naoružanje u Belorusiju, a da su te dve teritorije poljski susedi.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor iz Moskve. Iz Kremlja su poručili da će preduzeti mere kojima će obezbediti sopstvenu sigurnost, ukoliko u Poljskoj bude razmešteno nuklearno naoružanje.

– Vojska će, naravno, analizirati situaciju i, u svakom slučaju, preduzeti sve potrebne uzvratne mere da se garantuje naša bezbednost – prenose na zapadu reči portparola ruskog predsedništva Dmitrija Peskova.

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da u Evropi vlada ratno raspoloženje, da se priprema za rat i da politikom EU dominira ratna logika, uz upozorenje da se Brisel igra vatrom i da bi vrtlog rata mogao da odvuče Evropu u propast.

Orban je otkrio da u EU postoji većina koja se zalaže za rat i da se Zapad nalazi na korak od toga da pošalje trupe u Ukrajinu.

– Mi Mađari znamo šta je to rat. Bili smo deo toga dovoljno puta. Ubeđen sam da moramo da se klonimo ovog rata. To nije naš rat. Ne želimo rat i ne želimo da Mađarska ponovo postane igračka velikih sila. Zato moramo da se zalažemo za mir – uputio je jaku poruku mađarski premijer.

Viktor Orban je istakao da su evropski lideri praktično već ušli u rat slanjem vojne i finansijske pomoći Ukrajini i uvođenjem sankcija Rusiji, ukazujući da slanje oružja i novca ne popravlja stanje u Ukrajini, već ga pogoršava.

(Novosti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social