Evroazijska ekonomska unija uveliko radi na stvaranju univerzalnog platnog sistema sa BRIKS

Evroazijska ekonomska komisija se zalaže za stvaranje univerzalnog platnog sistema koji podrazumeva izdavanje zajedničke platne kartice (BRIKS i Evroazijske ekonomske unije), objedinjujući nacionalne sisteme Kine (Union Pay), Indije (RuPay), Brazila (Elo) i države članice Evroazijske ekonomske unije („ Mir“, „Belkart“) itd.

O tome je „Izvestija“ portalu rečeno u pres-službi EEZ, pozivajući se na predlog savetnika predsednika Odbora EEZ, Vladimira Kovaljeva u okviru otvaranja Međunarodnog poslovnog foruma BRIKS-a 28. novembra.

„U EAEU se sprovodi dosledan rad na formiranju zajedničkog finansijskog tržišta, gde je postignut značajan napredak. Rad se odvija u tri sektora: bankarstvo, osiguranje i tržište hartija od vrednosti. Jedna od ključnih oblasti je izgradnja zajedničkog prostora razmene, sprovodi se odgovarajuća mapa plana“, navodi se u izveštaju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Napominje se da su 2021. godine zemlje unije sklopile sporazum kojim se reguliše razmena informacija o kreditnim istorijama. Tako se na početku 2025. godine očekuje stvaranje uslova za slobodno kretanje kapitala i pružanje finansijskih usluga u EAEU.

„Predviđeno je osnivanje nadnacionalnog tela za regulisanje finansijskog tržišta. Relevantna dešavanja mogu biti od interesa i za naše partnere iz BRIKS-a“, dodala je pres služba EEZ.

Kako je rekla direktorka Instituta RUSSTRAT Elena Panina u intervjuu za „Izvestija“ u junu, jedno od glavnih pitanja o kojima se razgovara u BRIKS -u je stvaranje međunarodne rezervne valute.

Ona je napomenula da su, uprkos ne previsokim parametrima potrošnje po glavi stanovnika u zemljama Briks-a opšte populacije, dovoljne za stavaranje uslova za razvoj univerzalnog platnog sistema u finansijskom i ekonomskom aspektu.

Webtribune.rs