Situacija oko Belorusije postaje teška, sprema se …

Zapad sprema u Ukrajini nacionalističke vojne formacije koje mogu biti upotrebljene protiv Belorusije u cilju nasilnog osvajanja vlasti, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

On je upozorio da je došlo do povećanja prisustva američkih vojnih formacija NATO-a u regionu istočne Evrope.

„Situacija oko Belorusije postaje teška. Konkretno mislim na nesvakidašnje gomilanje NATO trupa u istočnoevropskom regionu, uključujući i teritoriju Belorusije, ali i susednih zemalja, a sve se dešava pod pseudo sloganom navodne zaštite od „pretnji sa istoka“, naveo je Hrenjin, prenose „RIA Novosti“

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On smatra da bi raspoređivanje trupa iz Rusije i Belorusije predstavljalo adekvatan odgovor NATO-u.

„Belorusija se oslanja na sebe, ali isto tako znamo da, ukoliko nam bude potrebna pomoć, imamo adekvatnog saveznika“, rekao je Hrenjin i upozorio da zapad u Ukrajini priprema nacionalističke formacije koje se mogu kasnije iskoristiti za nasilno preuzimanje vlasti u Belorusiji.

Ministar odbrane Belorusije skrenuo je pažnju i na skladišta opreme NATO-a u Poljskoj, navodeći da su zemlje u regionu usmerene na budžete kojima bi raspolagali kako bi ojačali svoje oružane snage, ali i na intenziviranje snabdevanja trupa što savremenijim oružjem.

Za primer je naveo Poljsku koja je povećala finansiranje svoje odbrane na tri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2023. godini, ali i da poveća broj nacionalnih oružanih snaga na 300.000 vojnih lica.

„U ovim uslovima, obim i intenzitet aktivnosti operativne i borbene obuke na teritoriji zemalja koje se graniče sa Belorusijom, konstantno se proširuju. Zapad razrađuje pitanja ofanzivne prirode, a Belorusija i Rusija se smatraju neprijateljima“, naglasio je ministar odbrane Belorusije.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(rt)