Ekonomski rat sa Rusijom – Najmračniji oblak na horizontu jasno se približava evrozoni

Rat sankcijama Zapada protiv Rusije pogađa ekonomske temelje Evrope, piše kolumnista „The Wall Street Journal“, Pol Hannon.

Stručnjaci očekuju da će se kontinent u narednim mesecima suočiti sa recesijom, i smanjenjem industrijske proizvodnje zbog rasta cena i nestašice energenata.

Ozbiljnost krize zavisiće od prosečnih temperatura u jesen i zimu, i od toga da li evropske zemlje mogu da skladište dovoljno prirodnog gasa u svojim podzemnim skladištima, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Najmračniji oblak na horizontu jasno se približava evrozoni“, rekao je Marselo Karvaljo, šef globalne ekonomije u „BNP Paribas“.

Industrijska proizvodnja zemalja članica EU pala je u julu za 2,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, pokazuju podaci EU. Po mišljenju većine stručnjaka, ekonomiju regiona čeka recesija počevši od poslednjih meseci ove godine.

Nakon što je Rusija pokrenula specijalnu operaciju za oslobađanje Donbasa , zapadne zemlje su joj uvele sankcije. To je gurnulo Evropu u ekonomsku i energetsku krizu, i dovelo do poskupljenja goriva i hrane.

Situaciju je pogoršalo gašenje magistralnog ruskog gasovoda koji je snabdevao kontinent. Od sredine juna „Severni tok“ radi sa ograničenjima, a od kraja meseca radi samo sa 20 odsto od svojih skoro 170 miliona kubnih metara kapaciteta dnevno.

Izvoz gasa gasovodom potpuno je stao krajem avgusta, zbog kvara na ključnoj turbini kompresorske stanice „Portovaja“. Rusija je podsetila da je pad snabdevanja, posledica zapadnih sankcija koje sprečavaju održavanje i popravku pumpnih jedinica „Siemens-a“.

Webtribune.rs