Fox News: Ako su pojedinačno opasni onda njihov savez samo povećava opasnost za nas

Bliska interakcija između Moskve i Pekinga ugrožava polaganje prava Vašingtona na liderstvo, piše bivša službenica američke Odbrambene obaveštajne agencije Rebeka Kofler, u članku za Foks njuz.

Ona je ovo mišljenje iznela posle sastanka Vladimira Putina i Si Đinpinga u Samarkandu, na samitu ŠOS.

„Ako pojedinačno ove zemlje, koje Pentagon smatra najbližim konkurentima Americi, predstavljaju ogromnu pretnju Sjedinjenim Državama, onda njihov savez samo povećava ovu opasnost“, rekla je Kofler.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema rečima bivšeg obaveštajca, Rusija i Kina nameravaju da „udruže napore da oslabili ulogu Sjedinjenih Država u međunarodnoj areni“.

Ona je takođe primetila „promenu centra gravitacije u međunarodnoj trgovini i investicijama u Aziji , što pomaže jačanju saveza između Moskve i Pekinga“. Takođe, pomenula je i da se uspešno vrše transakcije između zemalja u nacionalnim valutama, umesto u evrima i dolarima.

Vladimir Putin je u četvrtak u Samarkandu, na samitu ŠOS-a, razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Ruski lider je kritikovao pokušaje Zapada da stvori unipolarni svet, koji je apsolutno neprihvatljiv za ogromnu većinu država na planeti.

Njegov kineski kolega je napomenuo da je Peking, zajedno sa Moskvom, spreman da da primer odgovorne svetske sile, i postavi svet na put održivog i pozitivnog razvoja.

Webtribune.rs