Naslovnica SPEKTAR Dolazi novi sukob?! Plan Zapada da okrene Iran protiv Azerbejdžana

Dolazi novi sukob?! Plan Zapada da okrene Iran protiv Azerbejdžana

Posle pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija u avionskoj nesreći, zapadne zemlje pokušaće da nateraju Iran protiv Azerbejdžana koristeći teorije zavere, rekao je za RIA Novosti ekspert za međunarodne konflikte Vitalij Arkov.

Prema njegovim rečima, tragična smrt iranskog predsednika nesumnjivo će dovesti do ozbiljnih promena u unutrašnjoj i spoljnoj politici ove zemlje.

„Barem, na to računaju brojni zapadni igrači, koji ranije nisu krili želju da u Teheranu vide mrtvog Raisia, posle pokretanja novog strateškog kompleksa sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim- hidroelektrane na reci koja razdvaja Iran i Azerbejdžan. Planira se, da će Azerbejdžanske vlasti uz podršku Turske, pokušati da nateraju Teheran protiv Bakua“, kaže ekspert.

„Videli smo i ranije pokušaje, da se napetosti između Bakua i Teherana naduvaju u novi veliki rat, međutim, francuski i američki provokatori nisu uspevali da unesu destruktivne odnose između zemalja regiona, i posebno pokušaja, da zabiju klin između Azerbejdžana i Irana“, rekao je on.

Prema rečima eksperta, vest o približavanju pozicija Bakua i Teherana pozitivno je pozdravljena od svih uključenih u realizaciju multimodalnog međunarodnog transportnog koridora Sever-Jug, jer to najdirektnije utiče na tajming projekta i njegovo dostizanje planiranog obima.

„Bio je to udarac za one koji poslednjih godina opstruišu ovu inicijativu, koja sve zemlje uključene u nju podiže na potpuno drugačiji nivo – i po ekonomiji i po uticaju na procese u barem značajanom delu Evroazije“, kaže Arkov.

Politikolog je naglasio, da Rusija deli tugu iranskog naroda zbog tragedije, i da je izuzetno oprezna prema takvim „slučajnostima“.

„Pokušan je atentat na premijera Slovačke, Roberta Fica, a iranski predsednik Ebrahim Raisi je poginuo pod čudnim okolnostima. Njima je prioritet bio nacionalni interesi, a oni su rigidno odbijali da „plešu“ uz melodije aktuelnih američkih vlasti“, rezimirao je stručnjak.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social