Naslovnica SPEKTAR Rusko zastrašujuće oružje: Protiv njega nema odbrane a pravo „čudovište“ tek stiže!

Rusko zastrašujuće oružje: Protiv njega nema odbrane a pravo „čudovište“ tek stiže!

Na ratištu u Ukrajini Rusija već mesecima sve više koristi tzv. klizne bombe, jeftino i veoma destruktivno oružje – posebno sada kada želi da dodatno ojača i unapredi svoju najnoviju ofanzivu u Ukrajini.

Veruje se da je više od 200 kliznih bombi bačeno za samo nedelju dana tokom napada na severni ukrajinski grad Volčansk tokom trenutnog ruskog napredovanja u blizini granice u oblasti u Harkov.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su samo u martu Rusi bacili 3.000 takvih bombi na ciljeve u Ukrajini.

Šef policije u Volčansku Oleksij Harkivski izbliza je video udar kliznih bombi.

– Ne postoje reči kojima bih opisao posledice napada kliznom bombom. Kad dođete, vidite ljude kako leže, rastrgani – kaže on.

Zastrašujuće razorna taktika

Masovna upotreba kliznih bombi je relativno skorašnja ruska taktika, koja se poslednjih meseci pokazala razornom za ukrajinske snage na terenu.

Klizne bombe se prave nadogradnjom preklopnih krila kako bi se proširio domet i satelitska navigacija na starim sovjetskim „glupim“ bombama. One su jeftine i zastrašujuće destruktivne.

U nedavnom izveštaju Centra za analizu evropske politike (CEPA) navodi se da je ovo oružje bilo odlučujuće za zauzimanje prethodno snažno utvrđenog ključnog istočnog grada i ukrajinskog uporišta Avdijevke u februaru.

Ruske snage sada intenzivno koriste klizne bombe u napadima u oblasti Harkova, uključujući i sam Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini. Istovremeno, ukrajinske snage nemaju odgovor na ovu pretnju.

Dok pomaže u evakuaciji pograničnih sela na frontu u oblasti Harkov, gde su ruske snage nedavno značajno napredovale, šef policije u Volčansku kaže za Bi-Bi-Si da je broj napada strašnim oružjem drastično porastao.

– Tokom proteklih šest meseci bili smo mnogo pogođeni kliznim bombama, možda pet do 10 bombi nedeljno… ali ovog meseca je to bilo mnogo više nego ikada – rekao je on.

Stižu bombe od tri tone?

Ukrajinski bezbednosni analitičar Marija Zolkina rekla je za Bi-Bi-Si da je upotreba kliznih bombi zabrinjavajući razvoj događaja i da one predstavljaju „novu eru” za vojnu situaciju na terenu.

Oni dozvoljavaju Rusiji da zbriše ukrajinske odbrambene linije bez upotrebe pešadije“, ističe Zolkina. Oni imaju potpuno drugačiji efekat od artiljerijske vatre ili čak raketnih napada“, dodala je ona.

Džordž Baros iz američkog instituta za proučavanje rata kaže da, iako je situacija u Ukrajini teška, postoji još jedan zabrinjavajući razvoj događaja – kada su u pitanju klizne bombe.

Naime, kako upozorava, postoje dokazi da fabrika koja se nalazi oko 400 kilometara

istočno od Moskve postavlja proizvodnu liniju koja će moći da proizvodi klizne bombe teške više od tri tone.

Ako bi Rusi počeli rutinski da bacaju klizne bombe te veličine i snage na ukrajinske položaje, efekat bi bio nezamisliv – kako na sama utvrđenja i utvrđene položaje, tako i na moral vojnika koji pokušavaju da ih drže.

(Novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social