Naslovnica SPEKTAR Članice BRIKS-a očekuju kolaps međunarodnog monetarnog sistema!

Članice BRIKS-a očekuju kolaps međunarodnog monetarnog sistema!

Izvršni direktor ruske filijale Međunarodnog monetarnog fonda Aleksej Možin kaže da bi zemlje BRIKS-a mogle da stvore obračunsku jedinicu koja bi bila izgrađena na korpi valuta pet zemalja članica grupe, uključujući brazilski real, rusku rublju, indijsku rupiju, kineski juan i južnoafrički rand.

Mnoge zemlje BRIKS-a poslednjih godina aktivno promovišu dedolarizaciju i upotrebu nacionalnih valuta. Krajem februara, ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je oslanjanje Zapada na dolarski finansijski sistem i njegovu zloupotrebu za vršenje pritiska na druge zemlje.

Izvršni direktor ruske filijale Međunarodnog monetarnog fonda Aleksej Možin je za Sputnjik izjavio da bi zemlje BRIKS-a mogle da obezbede alternativu američkom dolaru ako dođe do kolapsa međunarodnog monetarnog sistema.

On je ukazao da se puno piše o nedostacima sadašnjeg sistema i da mnoge publikacije pominju BRIKS u kontekstu da ovo udruženje može da ponudi alternativu.

Možin ukazuje da bi zemlje BRIKS-a mogle da stvore obračunsku jedinicu koja bi bila izgrađena na korpi valuta pet zemalja članica grupe, uključujući brazilski real, rusku rublju, indijsku rupiju, kineski juan i južnoafrički rand.

„O ovom predlogu se raspravlja. U slučaju kolapsa američkog dolara i međunarodnog monetarnog sistema, postojaće potreba da se ova obračunska jedinica pretvori u pravu valutu podržanu robom“, rekao je Možin.

On je dodao da postoji mogućnost da dođe do kolapsa međunarodnog monetarnog sistema.

„Mislim da postoji takva mogućnost“, rekao je Možin u vezi sa potencijalnim rizikom od kolapsa međunarodnog monetarnog sistema.

Možin je primetio da se postojeći sistem oslanja na poverenje da je imovina u dolarima sigurna.

„Međutim, centralne banke i građani već kupuju zlato – i druge plemenite metale – kao rezultat rastućeg nepoverenja u sigurnost dolarske imovine. Kada se poverenje izgubi, u globalnoj ekonomiji će nastati haos“, smatra Možin.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social